Доверяваме се повече на компютрите отколкото на хората

Алгоритмите взимат превес над хората при формиране на доверие
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени твърдят, че хората са започнали да се доверяват на компютрите повече, отколкото на себеподобните си, когато взимат ежедневни решения. Резултати от изследването бяха публикувани в Naked Science.

Според авторите на доклада от университета в Джорджия, доверието на хората в компютрите се увеличава особено, когато става въпрос за сложни и обемни задачи. По време на експеримента учените са помолили 1500 участници да преброят хората на снимка. Също така да сравняват фрази, изказани от хора и генерирани от алгоритъма.

Оказва се, че с нарастване на броя на хората на снимката става по-трудно те да бъдат преброени. И тогава участниците са по-склонни да се съгласят с фразите на алгоритъма. Те също стават по-скептични към изчисленията от други хора и са по-склонни да игнорират грешките, допуснати от изкуствения интелект, но забелязват неточностите от хората.

„Алгоритмите са способни да изпълняват огромен брой задачи. И техният списък се увеличава всеки ден”, каза Ерик Богерт, съавтор на проучването. „Изглежда, че сме склонни да разчитаме на тях, тъй като задачата става все по-трудна и това[доверието в алгоритмите] е по-силно, отколкото да разчитаме на други хора”.

Изследването е част от по-голяма програма за изучаване на взаимодействието човек-машина. „Крайната цел е да сравним групи хора и машини при вземане на решения, да оценим човешкото поведение и да намерим начин да си вярваме повече”, казва Аарон Шектер, съавтор на доклада.

Сега екипът изследва как хората се отнасят към препоръките на алгоритъма при формиране на своите творчески и морални преценки, като например писане на текстове и определяне на гаранция.

Коментари по темата: „Доверяваме се повече на компютрите отколкото на хората”

добавете коментар...

 1. .

  както живите същества така и човешката природа е еволюирал да оцелее, а за да оцелее прави всичко което знае и може

 2. Anonymous

  Марк Твен е казъл
  Колкото повече научавам за хората
  толкова повече заобичвам кучетата.

  Днес има промяна
  Колкото повече научавам във фейса
  толкова повече заобичвам рибите в аквариума.

 3. Anonymous

  Много ясно всяко твърдение и информация, която получаваме от един човек трябва да се проверява в Интернет. Не може един човек да знае всичко.

Коментар