Изкуствен интелект решава 50-годишно предизвикателство

Разгадаването на протеините от изкуствения интелект се счита за голям научен пробив
(снимка: CC0 Public Domain)

Компанията за изкуствен интелект DeepMind разработи софтуер, който може точно да предскаже структурата, в която ще се сгънат протеините за броени дни, решавайки 50-годишно „голямо предизвикателство”. AI технологията може да проправи пътя за по-добро разбиране на болестите и откриване на лекарства.

Вътре във всяка жива клетка има хиляди различни протеини, които я поддържат жива и здрава. Предвиждането на формата, в която ще се сгъне протеинът, е важно, тъй като тя определя функцията им. Почти всички заболявания, включително рак и деменция, са свързани с това как функционират протеините.

„Протеините са най-красивите, великолепни структури и способността да се предскаже как точно се сгъват е наистина много, много предизвикателна и е занимавала много хора в продължение на много години”, казва професор Даме Джанет Торнтън от Европейския институт по биоинформатика в интервю за CNBC.

AI системата AlphaFold, разработена от британската изследователска лаборатория DeepMind (собственост на Alphabet), участва в състезание, организирано от общността CASP (Critical Assessment for Structure Prediction), която има мисия да ускори решението на един отдавнашен проблем: как да се изчисли 3D структурата на протеиновите молекули.

CASP, която следи напредъка в областта в продължение на 25 години, сравнява подадените заявления за участие в конкурса с „експериментален златен стандарт”. В понеделник групата заяви, че AlphaFold системата на DeepMind е постигнала несравними нива на точност при прогнозиране на структурата на протеините.

„50-годишното голямо предизвикателство в компютърните науки е решено до голяма степен”, заяви на пресконференция професор Джон Моулт, председател на CASP. По неговите думи, DeepMind е направила скок напред и нейната технология ще има голямо въздействие при проектирането на лекарства и в нововъзникващата област на протеиновия дизайн.

С около 1000 служители и почти никакви приходи, DeepMind се превърна в скъпа компания за поддръжка от Alphabet (холдинга, в състава на който е и Google). Въпреки това, тя се очертава като един от лидерите в глобалната надпревара за изкуствен интелект заедно с Facebook AI Research, Microsoft и OpenAI.

Мисията на DeepMind винаги е била да изгради общ изкуствен интелект и след това да го използва, „за да ни помогне на да разберем по-добре света около нас чрез значително ускоряване на темповете на научните открития”, споделя Демис Хасабис, съосновател и главен изпълнителен директор на DeepMind.

Компанията, която Google купи през 2014 г., е най-известна със създаването на AI системи, които могат да играят игри като Space Invaders и древната китайска настолна игра Go. Но винаги е било ясно, че DeepMind иска да има по-голямо научно въздействие.

„Игрите са чудесен полигон за ефективно разработване и тестване на общи алгоритми, които един ден се надявахме да прехвърлим в „домейни от реалния свят” [за решаване] на научни проблеми”, казва Хасабис. „Смятаме, че AlphaFold е първо доказателство за нашата теза. Тези алгоритми вече стават достатъчно зрели и достатъчно мощни, за да бъдат приложими за наистина предизвикателни научни проблеми”.

Усилията на екипа дават резултат. „Наистина смятаме, че сме изградили система, която предоставя точна и полезна информация на експерименталните биолози”, казва Джон Джампър, ръководител на проекта AlphaFold. „Причината да искате да имате структура е да разберете нещо за природния свят и след това да зададете още повече въпроси. Смятаме, че сме изградили система, която наистина ще помогне на хората да направят това”.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект решава 50-годишно предизвикателство”

добавете коментар...

  1. Tania

    Ура!Ура!Ура!

  2. john

    браво!

Коментар