Google създава изкуствен интелект заедно с Оксфорд

Google започва партньорство с Оксфордския университет, в рамките на което съвместен екип ще разработва технологии за изкуствен интелект. От страна на интернет гиганта в проекта ще участва подразделението Google DeepMind.

Предвиждат се няколко направления на съвместни разработки, в частност – създаване на средства за „дълбоко” обучение с цел осмисляне на естествения език и инструменти за визуално разпознаване, съобщи блогът на Google.

Лидерът в интернет търсенето придоби компанията DeepMind през януари тази година за предполагаема сума в диапазона 400-500 милиона долара. DeepMind се занимава с напреднали системи за изкуствен интелект, както и с алгоритми за обучение с общо предназначение.

Партньорството с Оксфордския университет ще позволи на Google DeepMind да ускори процеса на разработка на изкуствен интелект. Google, от своя страна, ще внесе свой опит и ноу-хау в техническия факултет и факултета по компютърни науки на университета в Оксфорд.

Google и други високотехнологични компании бележат сериозен напредък в изкуствения интелект. Подобни технологии все повече се вграждат в реално действащи услуги, като търсенето в интернет.

Изкуственият интелект обаче търпи критика от знаков предприемач като Елън Мъск, създател на компаниите Tesla и SpaceX, които се занимават съответно с електрически коли и космически апарати. По неговите думи, хората не осъзнават каква заплаха е изкуственият интелект за човечеството.

Коментар