VISC ускорява паралелната обработка

visc-1

При двуядрен процесор за обработката на приоритетно приложение с няколко потока може да бъде отделено едното ядро и част от ресурса на второто

Нова технология на компанията Soft Machines обещава да повиши нивото на паралелизъм при обработка на еднопоточни приложения. Разработчикът лансира изчислителната архитектура Virtual Instruction Set Computing (VISC), която се базира на концепция за виртуални ядра и виртуални хардуерни потоци.

Идеята на Soft Machines е ресурсите, предоставяни от няколко физически ядра, динамично да се преразпределят за формиране на едно виртуално ядро с необходимия изчислителен потенциал. Така например, при двуядрен процесор за обработка на едно приоритетно приложение с няколко потока може да бъде отделено едното ядро и част от ресурса на второто.

Според Soft Machines, подобна архитектура позволява еднопоточните приложения да бъдат разбити на няколко задачи, които се изпълняват в няколко виртуални потока на едно или няколко виртуални ядра. Твърди се, че VISC позволява изпълнение на 3-4 пъти повече инструкции за цикъл, като така се увеличава 2-3 пъти производителността на ват консумирана енергия при едно- и многопоточни приложения.

Soft Machines твърди, че VISC процесорите превъзхождат по производителност съпоставимите ARM и х86 чипове

Soft Machines твърди, че VISC процесорите превъзхождат по производителност съпоставимите ARM и х86 чипове

VISC използва „лек” софтуерен слой за виртуализация, който позволява новата архитектура да се прилага в съществуващи и бъдещи екосистеми. Soft Machines вече е разработила тестови образци на 32-битови чипове, за които компанията твърди, че превъзхождат два пъти по производителност съпоставимите ARM и х86 процесори.

Теоретично, платформата VISC позволява създаване на процесори, които, при сравнимо бързодействие със сегашните чипове, ще консумират три-четири пъти по-малко енергия. Новата архитектура е подходяща за проектиране на чипове за най-различни устройства – от вградена електроника до сървъри.

Soft Machines вече привлече финансиране в размер на 125 милиона долара от AMD, Samsung, GlobalFoundries, Mubadala и др. Засега няма информация кога ще се появи комерсиална реализация на VISC.

Коментар