Китайци обещават въздушен чадър още през 2015 г.

Въздушният „невидим” чадър може скоро да стане реалност. Концепцията за използване на струи въздух за отблъскване на падащата вода, създадена от британски студент по индустриален дизайн на име Куентин ДеБейн, привлича много голям интерес.

Първоначално се очакваше подобен чадър да излезе на пазара през 2050 г., но една успешна кампания в Kickstarter привлече десет пъти повече средства от първоначално заложените като цел 10 000 долара, а изследователският екип от Китай обещава да създаде чадъра още през 2015 г., пише GreenTech.bg.

Според анализатори, това обещание звучи малко преждевременно. Идентичността и способностите на екипа са съмнителни – единственият човек, посочен поименно в кампанията, Чуан Уанг, има профил във Facebook, който не говори нищо за академична степен, както се твърди от „изследователите”.

Въздушният чадър използва мощни струи въздух, за да избутва дъждовните капки настрани, преди да достигнат тялото. Все пак батерията, която захранва вентилатора, въртящ се със свръхвисока скорост, за да отблъсква водата, представлява почти цялото тяло на чадъра – и в момента е в състояние да захранва чадъра само за 30 минути.

Предвид това ограничение, не очаквайте, че ще можете да използвате въздушния чадър за дълги разходки. При предполагаема цена на дребно от 200 долара, човек може да се замисли сериозно дали да похарчи подобна сума за екстравагантен невидим чадър.

Коментар