Kickstarter с драматичен спад, готви съкращения

Платформата Kickstarter е силно потърпевша от кризата с коронавируса
(снимка: CC0 Public Domain)

Актуалните проекти в краудфъндинг платформата Kickstarter в момента са с 35% по-малко отколкото преди една година. Компанията все още не вижда признаци за възстановяване, според изявление на изпълнителния директор Азис Хасан, цитиран от The Verge.

Основният източник на приходи за Kickstarter са комисионните от проектите. През 2019 г. чистата печалба на платформата беше 1,27 млн. долара, като тези средства вече са реинвестирани.

По думите на Хасан, за да продължи да функционира, Kickstarter трябва драстично да намали всичките си възможни разходи. Компанията вече е редуцирала заплатите на топ мениджърите, включително на самия CEO, и не наема нови служители за свободните длъжности.

Хасан обаче отбелязва, че тези мерки не са достатъчни, така че той не изключва възможността за съкращения на всички нива на компанията. Kickstarter преговаря по този въпрос с профсъюзната организация, в която членуват около 60% от 140-те служители на компанията.

Kickstarter се опитва да стимулира нови автори да публикуват проектите си в платформата в условията на пандемия. Наскоро компанията стартира специална програма за подкрепа на малки творчески проекти, които могат да се правят у дома.

Освен това краудфъндинг платформата започна да насърчава проекти, свързани с коронавирусни теми, и блокира тези, които разпространяват дезинформация или съмнителни данни за болестта.

Коментар