Подобряват батериите с полимер от крем за кожа

Перспективна разработка обещава по-безопасни литиево-йонни батерии
(снимка: CC0 Public Domain)

Литиево-йонните батерии могат да станат по-безопасни, благодарение на популярен полимер, използван в козметиката и по-специално – в кремовете за кожа, стана ясно от разработка на изследователи от Китайския университет в Хонконг.

Масово използваните днес литиево-йонни батерии все още не са достигнали съвършенството. И ако ограниченият капацитет е досаден недостатък, то безопасната работа е приоритет от съвсем друг характер, който не може да бъде пренебрегнат.

Едно от решенията за подобряване на безопасността на литиево-йонните батерии е използването на водни електролитни разтвори. Обикновената вода не е подходяща за тази цел, но водата със стабилизатори има голям потенциал за приложение в батериите.

Наскоро изследователи от Китайския университет в Хонконг публикуваха статия в сп. Nature Materials, която описва електролит на водна основа с добавка от полимер, популярен сред производителите на козметика и храни. Става въпрос за полиетилен гликол, който придава вискозитет на разтворите.

Учените са добавили и литиеви соли към водния разтвор с полиетилен гликол, но значително по-малко количество, отколкото при традиционните електролити. Това означава, че новосъздаденият електролит е по-малко токсичен от този в широко използваните литиево-йонни батерии.

На основата на електролита от вода, полиетилен гликол и литиеви соли е създадена експериментална батерия с енергия от 75 до 110 Wh/kg и напрежение 3,2 V. Водата без стабилизатор не би позволила да се постигне толкова високо напрежение за електролит на водна основа. Броят цикли на зареждане/разреждане на акумулатора достига 300.

Разработката се явява нова платформа за създаване на воден електролит с голям диапазон на напрежението и висока стабилност за безопасно, евтино и екологично съхранение на енергия, уверяват учените.

Коментар