Голям завод за флаш памети спря работа заради Covid-19

Коронавирусът може да доведе до краткосрочно поскъпване на флаш паметите
(снимка: SK Hynix)

Един от най-големите заводи за производство на флаш памети – предприятието на SK Hynix в Китай – спря работа, след като служител даде положителна проба за COVID-19. В резултат на това цените на NAND флаш паметите могат да се покачат на световния пазар в краткосрочен план.

Асимптоматичен случай на коронавирус е установен у служител от Южна Корея, работещ в завода на SK Hynix в Чунцин. Мъжът е дал положителен тест миналата събота, 28 ноември, на международното летище Инчхон при излизане от Китай. На следващия ден, в неделя, над 3200 души в Китай са изолирани и спешно тествани за коронавирус.

Според публикации на Xinhua и The Global Times, взети са проби от всички 2700 работници в завода на SK Hynix, както и от служители и скорошни гости на хотела, в който е живял кореецът с положителна проба. Според резултатите от теста, 149 души, които пряко или косвено са били свързани със заразения, са поставени под карантина.

SK Hynix потвърди информацията за затварянето на завода и спешните тестове на нейни служители. От пресслужбата на компанията съобщават, че са предприели мерки за възобновяване на работата на предприятието в близко бъдеще. SK Hynix не посочва конкретна дата за възобновяване на производството.

Заводът в Чунцин е една от най-големите фабрики за NAND флаш памети на SK Hynix. Според наличната информация, заводът е отговорен за почти 40% от общия обем флаш памети, произвеждани от корейската компания.

Анализатори на индустрията прогнозират краткосрочно покачване на цените на паметта на фона на негативните новини. В същото време обаче те признават, че чипмейкърите сега са много по-добре подготвени за подобни инциденти, отколкото в началото на 2020 г., когато избухването на COVID-19 в Китай доведе до мащабни смущения във веригите за доставки.

Освен това заводът на SK Hynix в Чунцин е модерно съоръжение с високо ниво на автоматизация и строги разпоредби, което означава, че е малко вероятно да има сериозно огнище на COVID-19 в рамките на предприятието.

Коментар