Проучване: За успешен шеф важни са меките умения

Уменията за управление на хора и екипи, както и за комуникацията ще са най-ценни в бъдеще
(снимка: CC0 Public Domain)

Гъвкавата форма на работа, която стана популярна с пандемията от коронавирус,  наложи изисквания и за по-различни лидерски умения, сочи проучване на HR компанията Adecco Group сред 1072 души от 64 държави по света. По-голямата част от респондентите са на възраст между 18 и 30 години (поколение Z), а 15% работят на пълен работен ден.

Анкетата изследва какви умения и качества ще трябва да притежават бъдещите лидери на ръководни постове, за да управляват ефективно в новата работна реалност, както и какви ще бъдат най-големите им предизвикателства.

Днес много повече се ценят „меките” умения (soft skills), като близо 80% от респондентите смятат, че те ще са по-важни от „твърдите” в бъдеще, е един от изводите в проучването. За сравнение, в изследването на Adecco Group от 2019 г. тази цифра бе с 10 процентни пункта по-малка.

Кои меки умения ще се ценят най-много в бъдеще? Според изследването, на първо място това е умението за управление на хора и екипи, а на второ – комуникацията. Третото място се различава от това в анкетата от 2019 година, като сега за бъдещите лидери ще бъде много по-важна емоционалната интелигентност.

Преминаването към дистанционна работа извежда на преден план способността да се свързваш по дълбок и значим начин с другите, което задържа мотивацията на служителите на работното място, отбелязват авторите на доклада.

Все повече хора се притесняват за психичното си здраве по отношение на бъдещето на работното място. Именно това е опасение номер 1, следвано от достъпа до работа и равенството в заплащането.

Междувременно все повече представители на бизнеса се обединяват около идеята, че дипломата не е толкова важна, колкото беше преди. Тази концепция се подкрепя от множество изпълнителни директори и предприемачи, които изтъкват, че опитът им е много по-важен фактор за постигнатото досега от образованието.

Въпреки това младите хора изглежда оценяват предимствата на висшето образование, като 54% от анкетираните смятат, че изпълнителният директор трябва да притежава диплома от университета. В проучването от 2019 г. 49% изразяват това мнение.

Макар пандемията от коронавируса да засегна най-вече младите хора по отношение на пазара на труда, над половината от респондентите казват, че са имали възможности за нова или първа работа по време на пандемията. Освен това близо ¾ са могли да натрупат професионален опит в пандемичните времена.

За пост-ковид реалността 87% от младите хора искат гъвкаво работно време, което да им позволява да постигнат баланс между личния и професионалния си живот, като в същото време разчитат на стабилна и дългосрочна работа с фиксиран срок на договора. Едва 26% предпочитат традиционно работно време от 9 до 17 часа.

Според 60% от анкетираните, настоящите мениджъри и изпълнителни директори са подходящи за дистанционно управление на екипи. Това означава, че респондентите са оптимистични относно способността на мениджърите да се адаптират по най-добрия начин към трудните и безпрецедентни предизвикателства пред лидерството в днешно време.

Коментари по темата: „Проучване: За успешен шеф важни са меките умения”

добавете коментар...

 1. Бабави

  Меките умения са за меките части,твърдите умения -за твърдите, казал го е Еди Койси.
  И още – гъвкавото работно време е за гъвкавите и има и друго,ама не е за пред всички ни.
  А за шефовете – нека ги има и да се сменят.
  Ето това е.

 2. Симо

  Аз ги ругая и командвам здраво всичките мои хора…няма лабаво, мачкам и наказвам с още работа…но пък допълнителният труд винаги им го плащам както трябва.
  Нооо работата върви и това се очаква…
  Имах преди време две жени подчинени, бях ги назначил във връзка с изискванията за равенството между половете в ръководството на компанията но с техните внимателни отношения техните производства намалиха наполовина продукцията…уволних ги при първа възможност. След като ги изгоних стегнах хората и сложих едни бивши военни дето мачкат брутално и дисциплината стана желязна а производството скочи с 20процента спрямо преди жените …налагаше се да ги обуча шапките че все пак те командват хора а не военни и да станат по дружелюбни с хората… Трудно ми беше но се получи …е налага се да им дърпам юздите и сега но бачкането върви и при инженерите и работниците има отлично разбирателство и никакви конфликти, а за интриги дума да не става … уволнението е вписано в договорите им…но като бяха жените само дето не се бяха сбили и сръдни и номера бяха, че имаше и някакви любовни триъгълници и шетоъгълници май …
  Чувал съм че има и добри шефове жени ама успешни фирми такива няма…

 3. Асенчо

  До Филанкишията

  Натам вървят нещата. В добрите години е било необходимо да се знае френси, немски. После дошъл руския, в момента е английски. А бъдещето ще е ромски първи и турски като втори. При такава ситуация знаем коя група има предимство, тъй като е напред и с двата. Другото което е, че ще се даде повече тласък на хардуерните фирми. Железото е здраво бате.

 4. Филанкишията

  По тази логика може някой циганин с основно образование ,който умее да се мазни
  и “да влиза под кожата на другите” да стане шеф на софтуерна фирма !

  Меринджеи,сър …
  … и самозабравили се яйчарски кифли.

 5. к

  Малоумните глупости с тн меки умения. Глупаци, които само плямпат, но не могат да мислят.

Коментар