Колко ужасяващ е интернет на бъдещето?

След 25 години интернет ще бъде много по-различен от това, което е сега
(снимка: CC0 Public Domain)

Организацията „Интернет архив” създаде услугата „машина за придвижване напред в бъдещето” – Wayforward Machine, която показва как би изглеждал интернет след две-три десетилетия. Авторите си представят изключително мрачно бъдеще: нулева поверителност, много ограничения и безкрайни опити да се изцеждат пари от потребителите.

Ако отидете на Wayforward Machine и потърсите който и да е сайт, познат днес, ще се окажете пред прозорец, който ще ви помоли да „въведете” своите биометрични данни: пръстов отпечатък или ирисово сканиране. Възможно е преди това да ви поиска такса от „само” няколко десетки долара.

Разбира се, проектът е симулация, но – както зловещо предупреждават авторите – след 25 години може да стане норма, отбелязва ZDNet. Те са убедени, че през 2046 г. интернет ще бъде претрупан с реклама. Криптирането от край до край ще е забранено. Популярните сайтове ще искат доста пари, за да могат хората да използват услугите им.

Големите интернет компании ще са се слели, за да станат една мощна и много влиятелна организация. Информацията все повече ще е скрита зад „стените” на частни корпорации. Достъпът до различна информация може и просто да бъде отказан.

Можете сами да отидете на уебсайта Wayforward Machine и да опитате да въведете адресите на различни сайтове и портали там. „Изпробвайте нашата машина за пренасяне в бъдещето, за да изпитате свят, в който достъпът до знания е под обсада”, се казва в съобщение по повод проекта.

Не сте тревожете – това е само симулация; реалните сайтове биват наслагвани с допълнително пластове от имитации на бъдещите ограничения – искане на такси, нареждане за сканиране на окото, забрани, предупреждения.

„Интернет архив” е основан през октомври 1996 г. от Брюстър Каал – компютърен учен, библиотекар и активист за интелектуална собственост. Организацията е известна със своя архив на старите версии на интернет страниците, както и с „машина на времето” за пътуване назад в историята на мрежата.

По повод 25-тата си годишнина, Интернет архив „ви кани на пътешествие напред във времето, през ключовите моменти, когато знанието стана по-достъпно за всички”, се казва в изявление на организацията.

Каал се опасява, че ако досега интернет е растяла като мрежа за свободно споделяне на знания, то в следващите 25 години може да се случи обратното – мрежата да попадне под доминацията на ограничен кръг мощни корпорации, които „слагат ръка” на световното познание и правят невъзможно да се доверяваме на онлайн ресурсите.

„Толкова много от нас се доверяват на мрежата, за да намерят рецепти, как да поправят косачката си, къде да си купят нови обувки. Доверието е може би най -ценният актив, който имаме, и пропиляването на това доверие ще бъде глобално бедствие”, предупреждават от архива.

Коментари по темата: „Колко ужасяващ е интернет на бъдещето?”

добавете коментар...

  1. Филанкишията

    Да разбираме ли,че който не възхвалява уродливите ДПС и ГЕРБ,
    “работи за Позитано” ?

    Ако не е тайна,за коя “дупка” иде реч ?

  2. Фофу

    Anonymous 06/10/2021 09:06 Алоо, полит агитаците. Позитано съвсем се показа от дупката и вече не се прикрива даже.

  3. Anonymous

    Логиката “назад във времето” може да ни върне в периода, когато е господствала църквата на основата на правилото – колкото по-неграмотен е народа, толкова по-лесно се управлява. В днешна България в ролята на църквата прозира ДПС, а в ролята на инквизицията ГЕРБ. “Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме” може да се окаже символ на българското съвремие.

  4. Mimi

    Идеално, тъкмо ще си починат от интернет и ще се върнем към нормалният живот.

Коментар