Онлайн калкулатор помага при избор на ефективен електроуред

Калкулаторът позволява на потребителите да направят информиран избор на нов електроуред
(илюстрация: Black Sea Energy Research Centre)

Ново уеб-базирано приложение ще помага безплатно на европейските потребители при избора на ефективни домакински електроуреди, телевизори и електронни екрани, така че да пестят разходи за електроенергия.

Онлайн калкулаторът ще стане достъпен за потребителите в 16 европейски държави, като от октомври официално стартира и версията на български език. Чрез него потребителите имат достъп до обективна информация и могат да вземат информирано решение при избора на нов електроуред, който да отговаря на техните реални нужди и бюджет.

В момента калкулаторът обхваща електроуредите, които от март тази година се сдобиха с нов енергиен етикет. Това са съдомиялните машини, хладилниците и фризерите, пералните машини, комбинираните перални със сушилня, телевизорите и електронните екрани.

При постоянно повишаващи се цени на електроенергията и водата, все по-голямо значение за всяко домакинство придобива реалната консумация на използваните електроуреди и нивото им на ефективност. Често обаче енергийно ефективните модели се продават на значително по-високи цени, което отказва голяма част от  потенциалните купувачи.

Но дали ефективният електроуред наистина би излязъл по-скъпо за семейния бюджет или генерираните от него бъдещи спестявания на електроенергия и вода ще компенсират първоначалната по-висока инвестиция? На помощ идва приложението, разработено в рамките на проекта LABEL2020, финансиран по програма Хоризонт 2020 на Европейския съюз.

Със смяната на енергийните етикети на първата вълна електроуреди през март тази година и завръщането към оригиналната скала на класове на енергийна ефективност от А до G без разширения с плюсове (А+, А++, А+++), заработи и дигитална продуктова база данни на Европейския съюз (EPREL). QR кодът от новите етикети отвежда директно в продуктовата информация в системата. Именно нея използва калкулаторът, за да гарантира достоверността и да сравнява обективно уредите.

Основни функционалности на приложението:

  • Изчислява общите експлоатационни разходи за вода и електроенергия на избраните продукти и помага на потребителите да вземат решение за покупка на база реалната стойност на всеки модел;
  • Сравнява избраните модели електроуреди според различни характеристики – размери, тип отделения, функционалности, времетраене на програми, резолюция и много други;
  • Показва нивото на енергийна ефективност на избрания модел спрямо всички останали продукти от тази категория на пазара в момента;
  • Запознава подробно с новите елементи на енергийните етикети и др.

Калкулаторът може да се използва както на място в търговските обекти, така и при онлайн пазаруване. Достатъчно е потребителите да запазят линка в своя смартфон, таблет или компютър и единственото, което трябва да направят е да сканират QR кода от етикета (или да въведат номера на модела) и да посочат цената на уреда от избрания магазин. Всичко останало ще извърши алгоритъмът на приложението.

Проектът LABEL 2020 се координира от Австрийската енергийна агенция и се изпълнява едновременно в 16 европейски държави, като изпълнител за България е Черноморският изследователски енергиен център.

Коментари по темата: „Онлайн калкулатор помага при избор на ефективен електроуред”

добавете коментар...

  1. Иван

    А какво стана с етикета, който казва, колко лесно се ремонтира даден електроуред, когато се развали?

Коментар