Въвеждат нов енергиен етикет за електроуредите

Съдомиялни и перални машини ще са сред първите електроуреди с новите етикети
(снимка: LABEL 2020)

Нови изисквания на Европейски съюз за енергийна ефективност влизат в сила от 1 март 2021 г. С тях се въвежда и нов енергиен етикет, съобщиха от проекта LABEL 2020, който е част от общоевропейката информационна кампания.

Според вътрешните прогнози на Европейската комисията, общите икономии на енергия от новите етикети до 2030 г. ще възлизат на 38 TWh на година, което се равнява на годишното потребление на електроенергия на Унгария.

Първоначално нови етикети ще имат следните продуктови групи:

 • Съдомиялни машини
 • Перални машини и комбинирани перални със сушилня
 • Хладилни уреди
 • Телевизори и електронни екрани

Освен подобрен дизайн, новият етикет ще съдържа преобразувана и единна за всички продукти енергийната скала с класове А-G, вместо досегашните означения от А+++ до F. Запазва се настоящото цветово обозначаване от тъмно зелено (най-ефективни) до червено (най-малко ефективни).

За потребителите е важно лесно да разчитат информацията от етикета, тъй като разликата дори между два класа (например C и E по новата скала) за комбинирана пералня със сушилня, например, може да спести около 600 лв. от разходите за електроенергия на домакинството за 10 години.

Сред промените е добавеният QR код  в горния десен ъгъл на етикета, отвеждащ към единна за ЕС продуктова база данни (EPREL), която ще предоставя  допълнителна информация за характеристиките на продукта.

Енергийните етикети на всеки вид продукт ще показват не само консумацията на електроенергия, но и друга информация – както свързана, така и несвързана с енергията – чрез интуитивни пиктограми, които позволяват да се сравняват продуктите и да се осъществява по-добре информиран избор при закупуване на домакински уреди: брой пиксели, капацитет за съхранение, излъчван шум и др.

Новият етикет (вдясно) съдържа единна за всички продукти енергийната скала с класове А-G
(снимка: LABEL 2020)

Важно  е да се знае, че с въвеждането на новите етикети от 1 март 2021 г. първоначално няма да съществуват продукти на пазара, които да са означени с най-високия клас „А”. Настоящите най-ефективни технологии ще отговарят на изискванията на клас „В” или „С“, а най-горните класове от скалата остават свободни за бъдещите иновации.

Критериите за класовете от A до G регулярно ще се преразглеждат от ЕС съобразно развитието на пазара, като не се предвижда добавяне на нови класове или разширения с плюсове към новата скала.

В преходния период (ноември 2020 г. – февруари 2021 г.) преди официалното въвеждане на новия етикет много от засегнатите групи електроуреди ще съдържат в опаковката си и двата етикета. Въпреки различията в посочената в тях информация, важно е потребителите да знаят, че енергийните характеристики на закупения от тях продукт по никакъв начин не се променят.

След 1 март 2021 г. търговците ще разполагат с 14 работни дни да заменят съществуващите енергийни етикети с новите върху всички продукти, за които се прилагат новите изисквания, в търговските обекти и онлайн магазините.

От 1 септември 2021 г. новото етикетиране ще обхване и светлинните източници.  За останалите продуктови категории все още няма дефинирани срокове, но се очаква това да се осъществи поетапно в следващите няколко години.

Коментари по темата: „Въвеждат нов енергиен етикет за електроуредите”

добавете коментар...

 1. ха

  VixBg ами чудесно. Така вече няма да има нужда да броим, а просто ще си ги мерим един друг енергийните класове.

 2. VixBg

  Защото бъдещите уреди, които според новия стандарт ще достигат А, по стария трябва да ги изпишат А+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 3. ха

  На мен пък много по ми е ясно C++ от техните тъпотии с енергийните класове… Защо не включват в статистиката и енергията при производството, енергията за доставката на стоката, енергията изразходвана за рекламата на магазина им и т. н.

 4. :o)

  Интересно защо я правят тая глупост?
  А+++ ми е много по -ясно от B

Коментар