Google работи по интересна функция в Android 12

Смартфоните с Android скоро ще се сдобият с поддръжка на технологията Ultra Wideband
(снимка: CC0 Public Domain)

Миналата година Apple добави поддръжка на Ultra Wideband в своите iPhone устройства, без да обясни защо е необходимо това. По-късно технологията се появи в смартфоните Galaxy Note 20 и Note 20 Ultra. Но ето, че Google е решил да внедри поддръжка на Ultra Wideband в Android.

Защо е важна тази технология и какво могат да очакват потребителите? Ultra Wideband е свръхшироколентова технология с малък обхват. Може да се използва за предаване на данни и геолокация в затворени пространства, поради което някои я определят като локален GPS с ниска консумация на енергия.

Според публикации в специализирани Android сайтове, Google планира да вгради поддръжка на Ultra Wideband в операционната система Android 12, която се очаква да излезе през следващата година. Компанията цели да осигури софтуерна поддръжка за технологията, като така ще сподели тежестта с производителите на хардуер – те ще имат цялата софтуерна рамка, включително методи и принципи на работа, и следователно ще трябва само да снабдят своите смартфони с необходимото оборудване и да се конкурират с Apple.

Предаването на данни е основна функция на Ultra Wideband, но всъщност това е много гъвкава технология, която може да се използва в голямо разнообразие от сценарии:

  • Търсене на липсващи устройства;
  • Предаване на данни от близко разстояние;
  • Геолокация;
  • Установяване на връзка с външни аксесоари;
  • Проверка (в качеството на пропуск);
  • Стартиране на двигателя на автомобила;
  • Отключване на брави;
  • Обезпечаване работата на 5G.

Очевидно това не е целият списък от възможности на Ultra Wideband, тъй като потенциалът на технологията все още не е напълно реализиран. Ето защо Google работи за популяризиране на технологията, така че производителите на смартфони да разширят обхвата на Ultra Wideband приложенията.

В края на краищата Apple, която първа въведе тази технология в своите смартфони, все още не е намерила друга употреба за нея, освен да определя получателите на данни чрез AirDrop, като насочи апарата-предавател към апарата-приемник.

Коментари по темата: „Google работи по интересна функция в Android 12”

добавете коментар...

  1. Иван

    За по качествено проследяване , за да се знае всичко за вас.

  2. Михаил Станински .

    Хубава марка е бива .НЕКА БИЗНЕСА ДА ВЪРВИ ПО ВОДА. Пожелавам ви го от все сърце.

  3. Сноби

    Трябва да има вградено швейцарско ножче, отвертка, виличка, нокторезачка, тирбушон, четка за зъби, запалка, клечки за уши и вибратор за приятелката.

  4. Панчо Мирчев

    Още са много далече по функционалност от ТРИКОДЕРА в Стар Трек и универсалната отвертка на Доктор WHO 😉

Коментар