Android 12 ще улесни достъпа до магазините за приложения

Потребителите на Android ще получат повече опции за достъп до мобилни приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

Google работи по нови правила, които трябва да улеснят поддръжката на магазини за приложения от „трети страни” в операционната система Android 12. Новината идва на фона на опасения относно начина за разпространение на приложенията, платежните системи и подкрепата за бизнеса, който излиза онлайн в условията на пандемия.

В момента потребителите на Android могат да свалят мобилни приложения не само от Google Play, но и от магазини като Samsung Galaxy Store, а с пускането на следващата версия на операционната система достъпът до външни ресурси ще стане по-лесен, съобщи The Verge.

Освен това, ако разработчиците продължават да използват Google Play за разпространение на своите приложения, те трябва да включват платежната система на Google. Новото правило ще влезе в сила на 30 септември 2021 г.

И всичко това идва на фона на опитите на Epic Games и други големи компании да се преборят с 30-те процента комисионна в App Store. Google, от своя страна, посочва Fortnite като пример, когато не може да се споразумее с разработчиците относно условията, но в крайна сметка те запазват възможността да разпространяват своите приложения.

Коментар