НАСА праща в космоса тоалетна за 23 милиона долара

Новата космическа тоалетна на НАСА ще може да обслужва по-голям екипаж
(снимка: James Blair – NASA – JSC)

Международната космическа станция (МКС) ще се сдобие с нова тоалетна. НАСА праща днес към космоса новото оборудване, което ще се тества в продължение на три години, а в бъдеще ще се използва за мисии до Луната и Марс.

Универсалната система за управление на отпадъците (UWMS) на стойност 23 милиона долара заема с 65% по-малко място и е с 40% по-лека от тоалетната, използвана в момента на МКС. Освен това системата може да обслужва много по-големи екипажи, съобщи Space.

Тоалетната ще бъде доставена на МКС на борда на товарен кораб Northrop Grumman Cygnus на 29 септември, като част от планирано изстрелване за доставка на товари за космическата станция.

Екипажът на МКС ще провери работата на UWMS в условия на микрогравитация. Системата ще бъде инсталирана до сегашната тоалетна в модула Tranquility (Node 3) на космическата станция, уточнява Мелиса Маккинли, мениджър на проекта в НАСА.

Новата система ще бъде тествана от екипажа на космическата станция през следващите три години, за да се провери нейната надеждност. Преди това системата е тествана в среди, които симулират условията на космическите станции, поясняват от НАСА.

Коментари по темата: „НАСА праща в космоса тоалетна за 23 милиона долара”

добавете коментар...

  1. RToday

    А руснаците бидони за 2300 рубли, като са напълни тръгва към Земята за наторяване

  2. Пешо от Катуница

    Само тоз кенеф за 23000000 $ да не изхвърля отпадъка в космоса (какъвто е принципа в старите вагони на нашето БДЖ). Щото хич няма да е приятно за астронавтите, като излязат в извън МКС за някой ремонт, да им се лепне на шлема някое л.йно.

Коментар