Над 100 000 сканирали очите си за безплатна криптовалута

Хора в Чили сканират очите си с устройство „Orb” на Worldcoin
(снимка: Worldcoin)

Повече от 100 000 души са сканирали очите си в замяна на безплатна криптовалута, наречена Worldcoin. Проектът предвижда широко разпространение на цифровите пари по света и постоянно се ускорява.

Worldcoin разпространи около 30 хардуерни устройства за ирисово сканиране, които във фирмата наричат „кълба”. Устройствата са инсталирани на различни места на четири континента и са предназначени за т.нар. ранни потребители, които съответно получават награди за регистрирането на повече хора.

„Кълбата” правят снимки на очните ябълки на всеки потребител, създавайки уникален код, който може да се използва за заявяване на безплатни цифрови „монети”, разказва Arstechnica. Worldcoin е изграден върху блокчейна Ethereum.

Разработчиците на проекта заявиха в четвъртък, че планират да инсталират стотици кълба през следващите месеци и в крайна сметка да разпространят 4000 устройства. Екипът планира да пусне криптовалута в глобалната мрежа в началото на следващата година – и да започне да раздава токените. Все още никой от екипа не прогнозира колко потребители на криптовалута се очакват.

Worldcoin представлява един от най-амбициозните и сложни опити за раздаване на криптовалута на населението, подобно на икономическата концепция за универсален базов доход. Проектът вече е изправен пред вълна от критики, а собствените му разработчици признават, че „резултатът е несигурен”.

Алекс Блания, съосновател на Worldcoin, отрече проектът да нарушава поверителността. Той заяви, че кълбата преобразуват сканираните ирисови изображения в уникални низове от букви и цифри, след което изтриват изображенията. Полученият код „просто ще се използва, за да се провери дали даден потребител вече е заявил дял от токените на Worldcoin”.

Коментар