Учени отпечатаха живи мозъчни клетки

Отпечатани мозъчни клетки могат да се използват в медицински изследвания
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи успяха да отпечатат в лабораторни условия живи, функциониращи мозъчни клетки на мишка, използвайки нова лазерна технология. От екипа казват, че има още дълъг път до трансплантацията на напечатан мозък, но новата технология може да помогне при създаването на лекарства.

В изследването, за което съобщава Science Daily, учените са разработили иновативен метод за биопечат на възрастни невронни клетки. Повечето неврони, по-специално тези на ганглиите на гръбния корен, функционират повече от два дни, след като са отпечатани с помощта на биопринтер.

Учените отбелязват, че тяхната разработка не е насочена към отпечатване на живи неврони за трансплантация. „Въпреки че това е дългосрочна цел, ние сме много далеч от нея. Но има много други начини да се използва тази технология”, казват изследователите.

В момента основната цел на учените е чрез технологията за биопечат на неврони да помогнат за откриване на нови терапии и лекарства. Отпечатаните мозъчни клетки могат да се използват в медицински изследвания. Учените искат да заменят лабораторните животни, които се използват във фармацевтични тестове, с отпечатани неврони.

Подобен подход не само ще намали броя на животните, които страдат и умират в лабораториите, но също така може да направи предклиничните изследвания по-точни. Тестването на експериментални лекарства върху човешка тъкан би помогнало на изследователите да разберат по-добре как работят, тъй като леченията, които са ефективни при някои видове, не действат при други.

Коментар