Германия изгражда независима от САЩ киберсигурност

Германия иска да поеме водеща роля в областта на информационната сигурност на международно ниво

Германия се насочва към собствени изследвания и разработки в сферата на информационната сигурност, в стремежа си към независимост от САЩ, стана ясно през седмицата от изявление на министъра на вътрешните работи на страната.

Правителството на най-голямата европейска икономика създава нова агенция за финансиране на научни изследвания в областта на киберсигурността, за да прекрати използването на чужди цифрови технологии за тази цел – от САЩ, Китай и други държави.

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер заяви по време на съвместна пресконференция с министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен, че Германия се нуждае от нови инструменти, за да стане най-добрият играч в областта на кибернетичната сигурност и за укрепване на европейската сигурност и независимост.

„Нашата обща цел е Германия да поеме водеща роля в областта на информационната сигурност на международно ниво”, каза Зеехофер, цитиран от Ройтерс. „Трябва да признаем, че изоставаме и когато някой изостава, той се нуждае от напълно нови подходи”.

„Трябва да признаем, че изоставаме (в сферата на киберсигурността) и когато някой изостава, той се нуждае от напълно нови подходи”, казва Хорст Зеехофер

Агенцията е съвместен проект на министерствата на вътрешните работи и отбраната. Както много други държави, Германия е изправена пред ежедневни хакерски атаки, насочени към правителствени и индустриални компютърни мрежи. Същевременно, правителството е загрижено за зависимостта си от американските технологии.

„Като федерално правителство, ние не можем да бездействаме, когато използването на стратегически важни технологии с високо ниво на защита се контролира от други правителства. Ние трябва надеждно да защитаваме и развиваме такива ключови технологии на нашата цифрова инфраструктура”, каза още Уедхофер.

Коментари по темата: „Германия изгражда независима от САЩ киберсигурност”

добавете коментар...

  1. Милчев

    При този канцлер, това едва ли ще се случи. Меркел промени изцяло политиката си именно след посещението си в Америка по повод скандалите с подслушването на телефоните й. Което говори за някаква силна форма на зависимост. Вярно, Тръмп води друга политика, но там по всички властови етажи е пълно с хора от старото управление на либерално-соросоидната клика, свързана с “демократите”. А и при републиканците скритите и явни врагове не са малко.

  2. Saevar

    Anonymous,
    кибер войната отдавна се води, но проблема е че може да прерастне в истинска ядрена….

  3. Anonymous

    Немой се откъснеш от Анс без кибер война.

  4. :)

    Сетила се Мара да се побара.

  5. Браво!

    Евала !

Коментар