PC пазарът под угроза от дефицит на Intel процесори

Недостиг на нови процесори от Intel може да засегне сериозно пазара на персонални компютри в заключителната четвърт на годината, която традиционно е най-силна като продажби, алармира тайванското издание Digitimes.com, позовавайки се на източници от РС индустрията.

Intel отложи пускането на 10-нм чипове за втората половина на 2019 г., като по-рано тази седмица обяви нови 14-нм чипове – осмо поколение Core U с кодово име Whiskey Lake (със затворени уязвимости Meltdown и Foreshadow) за мобилни РС и Core Y с кодово име Amber Lake за ултратънки ноутбуци и таблети.

В края на август обаче се наблюдава дефицит на 14-нанометрови процесори Intel от ново поколение, а това може да повлияе негативно на компютърния бизнес през второто полугодие. Acer показа на IFA 2018 лаптоп с нов чип на Intel, който ще излезе на пазара по-късно тази година или в началото на следващата. Очаква се и Apple да представи през септември MacBook с новите процесори.

На пазара за персонални компютри се очаква ръст в продажбите през второто полугодие, но дефицитните доставки на 14-нанометрови процесори от Intel ще се окажат сериозен проблем в управлението на веригите за доставки на производителите, коментира ситуацията главният изпълнителен директор на Acer Джейсън Чен.

Според Си Пи Уонг, президент на най-големия контрактен производител на ноутбуци Compal Electronics, продажбите на РC пазара в последните месеци на годината ще зависят в по-голяма степен от доставките на Intel процесори, отколкото от последствията от търговската война между САЩ и Китай.

Коментари по темата: „PC пазарът под угроза от дефицит на Intel процесори”

добавете коментар...

  1. User

    Ангеле, това не е никаква гаранция за ПИЧЕЛЕНЕ на конкурентите AMD и ARM !!!

    Intel + Microsoft + Reseller-тe имат убийствени за потребителите споразумения и договори за много години напред. Чувал ли си за далаверата Wintel? Вероятно не ако си наивен младок. Резулата е повече от прост и очеваден ВДИГАНЕ на цените.

    Освен това AMD и ARM си имат същите хардуерни дефекти и уязвимости.

    Другият ГЕНИАЛЕН маркетингов трик да лъжат хората с недостиг на ДЕФЕКТНИ чипове, които да продават на висока цена.

    Определено разумните хора трябва да имат търпение да изчакат не осмо не девето, а десето поколоние чипове преди да купуват.

  2. Ангел

    А от това пък ще спечелят конкурентите AMD и AMR!

Коментар