Кадрите рискуват работата си без изкуствен интелект

Без прилагане на изкуствен интелект, натрупаните умения на служителите ще остаряват и в крайна сметка те може да загубят работата си

Много хора са склонни да се доверят на инструкциите на изкуствения интелект на работното си място, сочи проучване, проведено съвместно от Oracle и Future Workplace, сред над 1300 служители.

Въпреки, че 70% от хората вече използват в личния си живот някаква форма на изкуствен интелект (AI), само 6% от HR-специалистите активно прилагат технологията по време на работа. Като цяло, едва 24% от служителите в момента използват AI под някаква форма.

В същото време, 93% от анкетираните казват, че ще се доверят на инструкциите на роботите. Експертите заключават, че хората са готови да приложат изкуствения интелект в работата си и разбират, че ползите от това са далеч отвъд автоматизацията на ръчните процеси.

Организациите обаче не полагат достатъчно усилия, за да помогнат на служителите си при прилагане на изкуствения интелект. Това води до намаляване на производителността, остаряване на натрупаните умения и в крайна сметка до загуба на работа, се казва в доклада.

Служителите смятат, че изкуственият интелект ще подобри оперативната ефективност (59%), ще позволи по-бързо вземане на решения (50%), значително намаляване на разходите (45%), подобряване на обслужването на клиентите (40%) и подобряване на опита на служителите (37%).

HR-мениджърите са на мнение, че AI има положително влияние върху обучението и развитието (27%), управлението на изпълнението на задачите(26%), компенсациите/работната заплата (18%), работните места и добавената стойност (13%).

Коментари по темата: „Кадрите рискуват работата си без изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. M

    Ицо, радвам се, че си за кастрация, но бъркаш, и ето защо:
    1. Изкуственият интелект няма да отнеме работата на ниско и средно квалифицираните, а на скъпо платените специалисти с претенции – мотивите за въвеждането му са, както винаги, финансови. Ръце винаги ще са нужни, за да берат домати, обслужват маси и чистят тоалетни, и има достатъчно от тях, за да не е нужна подмяната им с роботи.
    2. Уменията, интелекта и образованието не подлежат на генетична селекция – интелектуалният капацитет е резултат от сложни взаимодействия между множество гени, а уменията и образованието са придобити
    3. Евгениката, кастрацията и селекцията могат да служат единствено за ограничаване на вече твърде изтощения от ненавременна смърт човешки геном. Ако се приложат, рано или късно всички ще си станем брат’чеди, а виждаме те какви деца правят.

  2. Ицо

    Все по-малко хора полагат усилия за по-висока квалификация. Ако отнемат работата за ниско и средно квалифицирани хора, масата хора са предимно ниско интелигентни имат поведение и психика на животните оставени без работа, надзор, контрол и много свободно време ще се отдадат на разврат, ще скочи раждаемостта, престъпността ще нарастне и лека по-лека света неизбежно ще деградира.

    Така че каквото и да плямпат яйчарите нищо няма да се оправи докато не се въведат принципите на евгениката, масова кастрация, физическа, генетична селекция според умения, интелект и образование. Само така има шанс нашата цивилизация не само да се запази, но и развива и прогресира.

Коментар