Huawei взима предимство с първия 7-нм чипсет Kirin 980

Оборудван с изцяло нови CPU, GPU и Dual NPU, Kirin 980 е мощен двигател на следващото поколение от приложения, изискващи невиждана досега производителност (източник: Huawei)

Нова едночипова система (SoC) ще изведе на по-високо ниво развитието на изкуствения интелект в мобилните устройства. На изложението IFA 2018 в Берлин Huawei обяви Kirin 980 – първият чипсет, произведен по 7-нанометров процес от тайванската компания TSMC.

„Миналата година с Kirin 970 показахме на света потенциала на изкуствения интелект, работещ в самото устройство. Сега показваме система, която не само притежава изкуствен интелект със забележителни характеристики, но и осигурява на потребителите невиждана досега сурова производителност”, заяви Ричард Ю – изпълнителен директор на Huawei Consumer Business Group.

Високотехнологичният 7-нм процес на TSMC позволява на Kirin 980 да побере 6,9 милиарда транзистора в площ от едва 1 кв.см, което е 1,6 пъти повече, в сравнение с предишното поколение процеси. Новият 7-нм процес осигурява с 20% по-висока производителност и с 40% по-висока енергийна ефективност на чипа, съпоставен с 10-нм процес.

Kirin 980 е също така първата SoC с ядра Cortex-A76, които са със 75% по-мощни и с 58% по-ефикасни, в сравнение с тези от предходното поколение. В 8-ядрената конфигурация на Kirin 980 има две високопроизводителни Cortex-A76 ядра, две високо-ефикасни Cortex-A76 ядра и четири екстремно ефикасни Cortex-A55 ядра.

В 8-ядрената конфигурация на Kirin 980 има две високопроизводителни Cortex-A76 ядра, две високо- ефикасни Cortex-A76 ядра и четири екстремно ефикасни Cortex-A55 ядра (източник: Huawei)

За да извлече максимума от тази конфигурация, Huawei е разработил иновативна Kirin CPU подсистема с технология Flex-Scheduling, която гъвкаво разпределя съответните процеси към най-подходящите за изпълнението им ядра. Това решение насочва най-интензивното натоварване към по-големите и производителни ядра, за да се осигури постоянна производителност, а ултра ефективните ядра се грижат за по-леките задачи, залагайки на екстремна енергийна ефективност.

По-високата скорост на работа на Kirin 980, в сравнение с неговия предшественик, позволява по-бързо зареждане на приложенията, по-гладък мултитаскинг и като цяло – по-плавно потребителско изживяване.

Huawei интегрира в Kirin 980 специален графичен процесор Mali-G76 GPU, който ще посрещне нуждите и на най-запалените геймъри. Процесорът предлага с 46% по-висока графична мощност и със 178% по-висока енергийна ефективност, в сравнение с предходното поколение графичен процесор.

Mali-G76 работи с иновативна технология, която позволява на изкуствения интелект да изчисли доколко съответната игра натоварва системата и да разпредели работния обем равномерно, за да може играта да продължи да върви гладко.

Архитектурата с двойна невронна мрежа (Dual NPU) на Kirin 980 предлага изкуствен интелект с по-високи процесорна мощ и интелигентност. Синергията между двете невронни мрежи е значително по-мощна от простата сума на работата на двете поотделно при разпознаване на изображения.

Kirin 980 може да разпознава 4500 изображения в минута, което е със 120% повече в сравнение с Kirin 970. Освен това Kirin 980 работи и с познати фреймуърк системи като Caffee, Tensorflow и Tensorflow Lite, за да осигури набор от инструменти за разработка на AI в устройствата, което позволява на разработчиците да усвоят по-лесно изчислителната мощност на Dual NPU.

Архитектурата с двойна невронна мрежа (Dual NPU) на Kirin 980 предлага изкуствен интелект с по-високи процесорна мощ и интелигентност

В търсене на най-добрата технология за мобилна фотография, Huawei е вградил в Kirin 980 своята ISP технология от четвърто поколение. Освен 46% процента по-бърз пренос на данни, в сравнение със своя предшественик, тя осигурява и по-гладко функциониране на многокамерна конфигурация, както и нова HDR технология за възпроизвеждане на цветове, която може да регулира контраста в различни части на една снимка.

В допълнение, Kirin 980 притежава и технология Multi-pass, която позволява премахване на определени обекти (артефакти) от една снимка, без това да навреди на качеството на изображението. Подобна технология е много полезна при заснемане и обработка на снимки при слабо осветление.

Още една нова характеристика на ISP е подобреното проследяване на движение. Когато фотографът се опита да заснеме движещ се обект, ISP разпознава обекта с 97,4-процента точност, правейки възможно улавянето дори на най-непредсказуемите и неочаквани моменти. Kirin 980 е крачка напред и в технологиите за видеообработка, позволявайки на камерата да снима с 33% по-малко закъснение.

Huawei добавя и поддръжка на LTE Cat.21 с максимална скорост на сваляне 1,4Gbps. Нещо повече, Kirin 980 поддържа технологии за „carrier aggregation” дори в различни честотни спектри, така че потребителите могат да ползват тази висока скорост независимо къде се намират и в мрежата на кой мобилен оператор са.

Коментари по темата: „Huawei взима предимство с първия 7-нм чипсет Kirin 980”

добавете коментар...

  1. :)

    Аз коментирах статията, не теб. Тъпо, по-тъпо, най-тъпо, Хуавей. Толкова се напъват да станат световен лидер, че само глупости правят, то не бяха оптики на Лайка които всъщност не се оказаха точно Лайка, всяка година се напъват да се покажат колко са добри, имам си работа с техни сървъри и сториджи и не искам да ги виждам повече.

  2. (c:

    В предишното си мнение коментирах ARM Cortex-A76 ядрата в сравнение със Snapdragon 845, не конкретно Kirin 980.

  3. :)

    🙂 Това всяка година го чуваме, Хуавейските процесори са много хубави ама на хартия. В реалните тестове винаги се оказват по-назад от Снапдрагон-ите.

  4. (c:

    Не искам да ги стресирам момчетата от Huawai, но 7nm A-76 @ 3GHz има single-core производителност като на 16nm A10 Fusion @ 2.34GHz.

    Но, пък, в света на Андроид са си даже много напред.

Коментар