Mozilla спира поддръжката на наследени добавки

Mozilla обяви, че прекратява процеса по поддръжка на наследени добавки (legacy add-ons) за Firefox

Mozilla прекратява на 5 септември поддръжката на Firefox Extended Support Release 52 (ESR52)  – последната версия на браузъра, която е съвместима с наследените добавки (legacy add-ons), съобщава блогът на компанията.

ESR е версия, предназначена за бизнес и други потребители, които предпочитат един по-статичен браузър. Тя получаваше ъпдейти веднъж годишно, за разлика от регулярния браузър, който се актуализира на всеки шест седмици, коментира новината Георги Кацаров от Софтуерния университет.

Краят на версия 52 обаче не означава край на политиката за такъв браузър. Mozilla пусна през май тази година версия 60 на ESR. Оттогава разработчикът регулярно ъпдейтва двете ESR версии, за да даде на потребителите време да мигрират от версия 52 към новата версия 60.

„Прекратяваме процеса по поддръжка на наследени добавки. От 6-ти септември нови наследени добавки няма да бъдат приемани в addons.mozilla.org (AMO), а всички съществуващи такива ще бъдат изключени през октомври. След като процесът приключи, потребителите няма да могат повече да откриват тези добавки в AMO”, пояснява Кейтлин Нейман в блога на Mozilla.

Преди три години Mozilla обяви съществени промени по екосистемата на добавките във Firefox, вкл. с нов API, който трябваше да позволи на потребителите да „портват” Google Chrome добавки към Firefox.

Към края на 2017 г. Mozilla имаше готовност да блокира добавките от остарели версии на Firefox – ход, който компанията предприе с пускане на версия Firefox 57, по-известна като Quantum.

Коментари по темата: „Mozilla спира поддръжката на наследени добавки”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Всичко се развива, ще се напишат нови добавки.
    То пък Хром все едно е панацея.

  2. краси

    Ползвайте Pale Moon.

  3. Anonymous

    Иии сбогом файърфокс. Изчезна последната причина да предпочитам този браузър.

Коментар