Български стартъп с решение на глобален проблем

Успехът на системата за рационално управление на кухнята CogZum е гарант за това инвеститорите и корпорациите да гледат по-сериозно на стартиращи проекти от България, казва основателят на проекта Иво Димитров

Разработка на български стартъп обещава да реши глобален проблем – изхвърлянето на храна. Освен да асистира в организацията на кухнята, системата CogZum подобрява проследяването на храната, която влиза и престоява в домакинството ни, и в крайна сметка води до намаляване на количествата изхвърлена храна, поясниха от едноименния разработчик.

Според доклад на Европейската Комисия, 53% от изхвърлената храна се дължи на домакинствата. По данни на FAO (Организацията за прехрана и земеделие към ООН), изхвърленото количество храна от домакинствата в развитите страни е между 95 и 115 кг годишно или средно 700 британски лири (1 500 лв.) в парична стойност.

„За разлика от нашите баби, които са имали време и умения за оползотворяване на всички хранителни съставки, сегашните поколения са затруднени и не достатъчно умели в пазаруването и използването на продуктите. В резултат от това се изхвърля драматично количество храна”, казва Иво Димитров, основател и главен разработчик на проекта CogZum.

По неговите думи, CogZum „значително подобрява способностите ни да проследяваме храната, която влиза и престоява в домакинството ни, и затова води до намаляване на количествата излязла, т.е., изхвърлена храна”.

CogZum e следващо поколение система за управление на храната в домакинството, която интегрира функционалности за поддържане на пълен каталог на провизии в кухнята, вкл. в хладилника, помощник за умно пазаруване и прецизна система за следене срока на годност на храната.

CogZum значително подобрява способностите ни да проследяваме храната, която влиза и престоява в домакинството ни

За момента приложението се предлага за единично ползване, на български и английски език, и е лидер в британския App Store, но от октомври т.г. домакинствата ще могат да се абонират за семеен пакет. През първото тримесечие на 2019 г. предстои пускане на Android и Apple Watch версии, а в близко бъдеще CogZum ще предложи собствени умни кухненски устройства, както и много други допълнителни функционалности.

Българският стартъп е сред 30 избрани да представят проекта си на форума „European Food Venture Forum 2018” (EFVF), който се организира от Tech Tour на 5-6 септември в Орхус, Дания. Проектът вече е минал през първия етап на частна инвестиция и се готви за първи инвестиционен рунд през април 2019 г.

„Това, че проект в изцяло нова сфера за българската стартъп среда успява да се открои на голяма международна сцена, е много добра индикация за нашата екосистема”, смята Иво Димитров. „Подобни успехи са гарант за това инвеститорите и корпорациите да гледат по-сериозно на стартиращи проекти от България”.

Иновациите и технологиите играят все по-важна роля в европейските системи за търговия и здравеопазване във времена, в които демографията на населението се променя, а политическият фокус се измества към превенция и здравословен начин на живот. Целта на EFVF е да подпомага изграждането на дългосрочно бизнес сътрудничество между бързоразвиващи се компании в хранителния сектор, технологични корпорации и международни инвеститори чрез платформа за обмяна на опит, знания и контакти.

Коментари по темата: „Български стартъп с решение на глобален проблем”

добавете коментар...

  1. noremorse

    100лв за храна на месец и няма да изхвърляш нищо 🙂

  2. ММГ

    И аз нищо разбрах 🙂

  3. Димитър Иванов

    Статията е доста слаба, пълнеж след пълнеж, похвала след похвала и нищо конкретно. Създателите на приложението и самото приложение може да са супер, но статията е крайно недостатъчна и безмислена, ако не се напише за какво става дума!

  4. Железничар

    тук са описани подобни

    “http://theconversation.com/make-a-fresh-start-with-your-fridge-in-2017-apps-to-reduce-food-waste-and-save-money-69617”

  5. ха

    Аз съм определено добронамерен към новото. Но в случая наистина нищо не е ясно. Списък с продукти – кой го прави. Като машинописка си пишеш в приложението за всичко, което купуваш? Как системата следи колко кренвирша съм изял? Пак ли преди да ядем, то трябва да отворим приложението и да обявим – ям толкова… Като приключим да обява пак в приложението – половин кренвирш ми дойде в повече. В крайна сметка като отворя хладилника виждам какво има в него, защо трябва да го пише и в смартфона…

  6. Ganeta

    Написали са го на няколко места “поддържане на пълен каталог на провизии в кухнята, вкл. в хладилника, помощник за умно пазаруване и прецизна система за следене срока на годност на храната.”
    Нека бъдем по- добронамерени към новото!

  7. ха

    Така и не схванах за какво служи въпросното приложение… Само разбрах колко е добро.

Коментар