Бъдещето днес: Летящ поднос помага в кухнята

TrayDrone се вписва в концепцията за умен дом и може да изпълнява различни функции, вкл. поднасяне на храна (източник: TrayDrone / YouTube)

Немски изследователи пригодиха малък дрон за използване в ролята на летящ поднос за храна. Прототип на TrayDrone, създаден от екип на Университета за медии Щутгарт и Техническия университет Дармщат беше показан на изложението LivingKitchen.

TrayDrone се вписва в концепцията за умен дом и може да изпълнява различни функции. Домашният квадрокоптер е способен да пренася товари с тегло до 1 килограм, например храна.

По време на демонстрацията TrayDrone изпълни поръчка за доставка, направена с помощта на гласов асистент Alexa. При подаване на команда, в стената се отваря специална врата, от нея излита дронът и доставя с поднос продуктите на масата в кухнята.

На този етап TrayDrone има някои несъвършенства. Така например, не е предвидена възможност за автоматично зареждане на подноса с храна. Освен това дронът се управлява от оператор.

Показаният прототип е и доста шумен и създава силен въздушен поток. Не на последно място, TrayDrone носи риск от сблъсъци. Но несъмнено, подобна разработка има бъдеще и с течение на времето недостатъците й ще бъдат отстранени.

Коментари по темата: „Бъдещето днес: Летящ поднос помага в кухнята”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И за чий ми е тфа дрънчило?

  2. Anonymous

    Такава фирма за пици в калифорниският университет и близки оклоности фалира.

Коментар