Tenda PW201A+P200 – лесно разширение на локалната мрежа

Устройствата Tenda P200 и Tenda PW201A позволяват лесно изграждане на домашна мрежа през съществуващата електрическа инсталация (снимки: TechNews.bg)

На всеки се е случвало да има проблем с безжичния Wi-Fi сигнал в някое от помещение на дома или в офиса, или пък с липсата на жична Ethernet връзка. Тези неудобства могат лесно да бъдат преодолени с т.нар. Powerline адаптери или разширители.

Комплект от две такива устройства на компанията Tenda позволява безпроблемно разширение на домашната мрежа – жична и безжична – до всяко кътче на дома чрез използване на съществуващата електрическа инсталация.

Tenda PW201A+P200 WiFi 300Mbps AV200 Powerline Extender Kit, който получихме за тестване, се предлага на достъпна цена от около 95 лв. (с ДДС) на пазара у нас и дава изключителна гъвкавост при осигуряване на желаното покритие с бърза мрежова връзка навсякъде в жилището или офиса.

Кои са двете устройства в комплекта и за какво служи всяко едно от тях?

Tenda P200

На първо място ще разгледаме Tenda P200 – това е 200Mbps Powerline адаптер, който решава проблема с разширяването на жичната Ethernet мрежа. С много голяма вероятност във всяка стая има електрическа инсталация и контакт, които могат да се използват за разширяване на мрежата за данни. Именно от тази налична инфраструктура се възползват Powerline адаптерите.

Един Tenda P200 адаптер се инсталира там, където е рутерът – поставя се в електрически контакт и се свързва по кабел към Ethernet порт на рутера, създавайки т.нар. Powerline мрежа със скорост до 200 Mbps. След това можете да поставите друг P200 в електрически контакт във всяка друга стая, където се нуждаете от мрежова връзка, и да свържете жично към адаптера своето устройство – например лаптоп или настолен РС, за да ползвате бързата Powerline мрежа.

По този начин, без да разполагате с Ethernet инсталация в жилището, получавате локална мрежа с максимална скорост 200Mbps, като просто използвате съществуващата електрическа инсталация. Нещо повече, Tenda P200 поддържа приоритетизиране на мрежовия трафик (QoS) – за пълноценно преживяване с натоварващи мрежата приложения от рода на онлайн гейминг и видео стрийминг, както и 128-битово AES криптиране.

Tenda P200 е малко и стилно устройство, което – поставено в контакта – се вписва идеално и ненатрапчиво в интериора, без да пречи. Дори създава приятно усещане с LED светлините си, които показват неговото състояние и активност – при наличие на електричество от контакта, при установена Powerline връзка и при предаване на данни. Адаптерът разполага с един стандартен LAN порт, чрез който се свързва с рутера, и Pair/Reset бутон за сдвояване с други Powerline устройства и нулиране на настройките.

Tenda PW201A

И докато с помощта на Tenda P200 можете да разширите само жичната Ethernet мрежа, то второто устройство в комплекта – Tenda PW201A Powerline Wireless N300 Extender използва съществуващата електрическа инсталация за създаване на безжична Wi-Fi мрежа, наред с жична LAN, навсякъде в жилището и офиса, като ще ви спести плетеницата от кабели.

Съвместим със стандартите Homeplug AV и IEEE802.11n (Wireless N), този Powerline адаптер преобразува всеки електрически контакт във високоскоростна безжична мрежа със скорост до 300Mbps за Wi-Fi достъп на компютри, мобилни и други устройства. Така на практика получавате Wi-Fi „гореща точка” с криптирани комуникации, без необходимост от специално конфигуриране и кабели.

PW201A поддържа както 300Mbps безжична мрежа, така и 200Mbps Powerline мрежа  за интензивни приложения, с QoS приоритетизиране на интернет трафика за стрийминг на HD филми, гейминг, IPTV, VoIP и други приложения, нуждаещи се от висока мрежова скорост.

Подобно на P200, адаптерът PW201A e стилно и компактно устройство, което се явява елегантно допълнение към интериора. Моделът има LAN порт за свързване към мрежови устройства, няколко LED индикатора, вкл. за LAN, Wi-Fi и WPS автентикация, и два бутона – WPS/Reset и Pair за сдвояване с други Powerline устройства.

Тандем за бърза домашна мрежа

Двете устройства формират отличен тандем за изграждане на бърза домашна мрежа за жичен и безжичен достъп. Можете да свържете Tenda P200, например, към рутера чрез Ethernet кабел и да го поставите в електрически контакт, а PW201A – в друг електрически контакт на същата инсталация. Към така създадената Powerline и Wi-Fi мрежа могат да се свързват компютри, смартфони и други устройства безжично на скорост до 300Mbps или жично – с Ethernet кабел – при скорост до 200Mbps.

В комплекта освен двете устройства са включени два Ethernet кабела и документация. Всички те са поместени в изискана кутия, с подробна информация за параметрите на устройствата и начина на използване. Комплектът Tenda PW201A+P200 WiFi 300Mbps AV200 Powerline Extender Kit е достъпен на пазара у нас на цена около 95 лв. с включен ДДС.