Инсталиране на Wi-Fi разширител: Tenda A9

Wi-Fi разширителят Tenda A9 е изключително лесен за инсталиране и достъпен като цена
(снимки: TechNews.bg)

Доброто покритие на безжичната Wi-Fi мрежа у дома е условие за пълноценно изживяване, когато сърфираме в интернет, независимо от какво устройство и в кое помещение се намираме. „Мъртвите зони” могат лесно да бъдат преодолени с т.нар. Wi-Fi разширител.

Наскоро представихме едно ценово достъпно и ефективно решение за Wi-Fi разширител – Tenda A9, който се предлага на нашия пазар за по-малко от 30 лв. с включен ДДС. Сега ще разгледаме как се инсталира това устройство в домашната безжична мрежа. А това наистина е изключително лесно и няма да затрудни дори неопитните потребители.

Има два начина за активиране на Wi-Fi разширителя – през уеб интерфейс с няколко прости действия или чрез WPS функцията, с която инсталирането е още по-лесно, стига рутерът да поддържа такава възможност, т.е. да има WPS бутон.

Инсталиране през уеб браузър

Първо, Wi-Fi разширителят трябва да установи връзка с домашния рутер. За целта поставяме Tenda A9 в електрически контакт в близост до рутера, така че двете разтворени антени да са насочени перпендикулярно на пода, и наблюдаваме внимателно светлинния индикатор отпред на устройството. Първоначално индикаторът свети постоянно в червено, а след няколко секунди започва да мига – това е знак, че се свързва с Wi-Fi рутера.

Tenda A9 се появява в списъка с наличните безжични мрежи

SSD името на Wi-Fi разширителя, което можем да видим на задния панел на устройството, се показва в списъка с налични безжични мрежи и сега е моментът да свържем безжично към Tenda A9 от компютъра. След това влизаме в настройките на устройството през уеб браузъра, като напишем IP адреса по подразбиране 192.168.0.254 или домейн името по подразбиране re.tenda.cn.

В настройките избираме безжичната мрежа за разширяване с Tenda A9

Когато се логнем в управлението на Tenda A9, остава единствено да изберем Wi-Fi името (SSID) на домашната си мрежа и да въведем паролата за достъп до нея. Предвидена е опция за задаване на друго име и парола на Wi-Fi разширителя, но това няма голям смисъл. Натискаме бутона „Finish” и след няколко секунди Wi-Fi разширителят е активиран!

Wi-Fi разширителят Tenda A9 е успешно инсталиран

Сега можем да поставяме Tenda A9 навсякъде в жилището и да се наслаждаваме на по-бърза и стабилна безжична интернет връзка. Индикаторът отпред показва качеството на връзката: когато свети стабилно в зелено, сигналът е силен; при оранжева индикация връзката не е много добра; а при мигащ в оранжево индикатор – сигналът е лош и следва да преместим Wi-Fi разширителя на друго място.

Инсталиране чрез WPS бутон

Вторият начин за инсталиране на Tenda A9 – чрез WPS функцията – е още по-лесен и по-бърз. За целта обаче е необходимо да се уверим, че домашният рутер поддържа тази функция и има WPS бутон.

Всичко, което трябва да направим, е да натиснем WPS бутона на рутера, който обикновено е разположен отзад на устройството (с кламер или игла за сим карти, например) и в рамките на следващите 2 минути да натиснем и бутона на Tenda A9 – същият, който играе ролята на индикатор. Когато той започне да свети стабилно зелено, това означава, че WPS връзката между рутера и разширителя е установена успешно.

Индикаторът отпред показва статуса на Tenda A9 и силата на сигнала

Остава да се насладим на добрата интернет връзка навсякъде в жилището. Не забравяйте, че антените на разширителя трябва да са разположени перпендикулярно на пода, а също така да държите устройството по-далеч от хладилници, микровълнови печки и Bluetooth устройства, които могат да влошат сигнала.

Както вече споменахме, Tenda A9 е достъпно като цена устройство. Wi-Fi разширителят се предлага на нашия пазар от партньорите на Tenda на цена под 30 лв. с включен ДДС и две години гаранция. Срещу тази скромна инвестиция можем да подобрим осезаемо качеството на безжичната мрежа у дома.

Коментар