1 милиард камери в света и краят на личната неприкосновеност

На фона на растящия брой камери експертите по сигурност предупреждават за нарастващите потенциални опасности от подобно повсеместно наблюдение
(снимка: CC0 Public Domain)

Един милиард камери за видеонаблюдение ще гледат света през 2021 г. Повече от половината от тях ще се намират в Китай – според доклад на IHS Markit. Анонсът идва във време, когато експертите предупреждават за нарастващите потенциални рискове от подобно повсеместно наблюдение. Светът е на път напълно да унищожи личната неприкосновеност на хората, предупреди преди повече от десетилетие Филип Цимерман, създателят на PGP – изглежда прогнозата му се сбъдва, уви.

Днес по целия свят има инсталирани 770 милиона камери за наблюдение. 54% от тези устройства са в Китай, според доклада. До 2021 броят на дигиталните „очи” ще достигне 1 милиард. Огромната част от тях са произведени в Китай. Те се ползват в много други страни по света. Китайските технологични компании доставят своите решения за наблюдение на база изкуствения интелект в 63 страни.

Интелигентният град

Може да се очаква, че много от бъдещите 1 милиард камери ще бъдат инсталирани от китайски фирми в стремежа им да изграждат инфраструктури за т.нар. интелигентни градове. Техните проекти се простират далеч отвъд азиатската страна и Азия изобщо. Наскоро се видя, че Китай иска да доминира „умните градове” в Европа.

Подобни проекти за „интелигентен град” в момента вече са на ход в страни като Германия, Испания и Франция, според анализ на Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI). Те ще стават все повече, тъй като градските власти се насочват към дигиталните технологии в търсене на начин за по-ефективно управление на градските ресурси и инфраструктури, подложени на нарастващ натиск заради увеличаващото се градско население.

В своя интерес към европейските градове китайците разчитат не толкова на предлагането а продукти и софтуер, колкото на демонстрация на вече реализираните от тях и работещи проекти за „смарт-сити” в родните им селища. Затова подходът им стъпва на дипломатични предложения за „побратимяване” на европейски и китайски градове.

Повсеместно наблюдение

На фона на растящия брой камери експертите по сигурност предупреждават за нарастващите потенциални опасности от подобно повсеместно наблюдение. Почти ежедневно сме свидетели на случаи на „хакване” на камери, което може да доведе до цял спектър нежелани последици.

Камерите могат да бъдат използвани като „вход” към локалните мрежи и сървъри на домове и офиси, могат да бъдат използвани за шпиониране, за кражба на лични данни и др. С високата си разделителна способност и „умни” алгоритми те могат да проследят какви пароли и кодове използва даден потребител за логване в чувствителни системи, включително за управление на банкови ресурси.

Край на неприкосновеността

При наличието на голям брой видеокамери по света става почти немислимо човек да разчита на каквато и да е неприкосновеност, предупреди Филип Цимерман, създателят на PGP, преди повече от десетилетие. Алгоритмите зад камерите стават все по-добри. Те вече могат доста успешно да разпознават лица, при това далеч без да е нужно човек да погледне фронтално срещу камерата.

Но това не е всичко. Съществуват алгоритми, които могат да четат езика на тялото. Така ако двама души стоят един до друг и говорят, то камерите могат да разпознаят какво правят двамата – дали уговарят сделка, или просто си разказват анекдоти, или са двама влюбени на среща.

Голямата заплаха идва не от високата разделителна способност или от възможностите на лицевото разпознаване, обаче. Ако се следят данните от всички камери едновременно, може да се направи корелация между различни събития, между появяването на определени лица на определени места в определени времена, предупреди Цимерман.

Може да се добие представа кой с кого се среща, с кого по какви теми разговаря, какви действия предприема впоследствие. Личният живот на мнозина може да излезе наяве. Политици могат да бъдат политически съсипани.

Когато за някого е налина възможността да събира, анализира и корелира данните от различни източници и така да придобива представа за цялостна картина на ситуацията в голям мащаб, вече става дума за „всезнаене” – тотална информационна запознатост, при която за всекиго всичко се знае, предупреди създателят на PGP. Изглежда предвещанието му върви към сбъдване с пълна сила.

Коментари по темата: „1 милиард камери в света и краят на личната неприкосновеност”

добавете коментар...

  1. Наблюдаван

    По-досадни шпиони от Google няма

Коментар