Швейцария не се нуждае от цифрова валута

Много централни банки разглеждат възможността за издаване на дигитални пари
(снимка: CC0 Public Domain)

Швейцарското правителство не вижда смисъл в създаването на дигитална валута на централната банка. По-рано то поиска от парламента на страната да проучи възможността за създаване на електронен швейцарски франк.

„Всеобщо достъпната цифрова валута на централната банка в момента не носи допълнителни ползи за Швейцария. Вместо това ще доведе до нови рискове, особено по отношение на финансовата стабилност”, заяви говорител на кабинета след заседанието в петък, за което съобщава Ройтерс.

Швейцарската национална банка също е скептична към идеята да предложи електронен швейцарски франк за широката публика. Наред с Банката за международни разплащания, Швейцарската национална банка проучва възможността за по-широко използване на цифрови валути.

Дигиталната валута са пари, които централната банка може да създава цифрово и да ги предоставя на широката публика. Тя би допълнила съществуващите форми на пари, като банкноти и депозити, държани от търговските банки в централната банка.

Правителството на Швейцария отбеляза, че повечето национални банки изучават този въпрос и възможните последици, но само няколко, например в Китай и Швеция, планират да издават цифрови валути в краткосрочен и средносрочен план.

Коментари по темата: „Швейцария не се нуждае от цифрова валута”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    електронен швейцарски франк

Коментар