Случайно създаден материал обещава скок в батериите

Откритие на учени от UCL може да подобри значително параметрите на батериите (източник: CCO Public Domain)

И това се случва в науката – изследователи от Лондонския университетски колеж (UCL) случайно създадоха материал, който има потенциал да ускори зареждането на батериите и да повиши техния капацитет, става ясно от публикация в сп. Nature.

Учените се опитвали да разделят слоевете на фосфорни кристали в двумерна плоскост, но в крайна сметка открили, че двумерните ленти притежават редица забележителни свойства. Тяхното съотношение ширина към дължина е аналогично на това при кабелите, които държат Златния мост (Голдън Гейт) на Сан Франциско.

Равномерната и управляема ширина на фосфорните ленти позволява точна настройка на техните свойства – например, дали да пропускат или не електричество и как да правят това.

Нещо повече, новооткритият материал се оказва невероятно гъвкав. Това означава, че лентите могат да следват контурите на всяка повърхност и дори да бъдат усуквани, описва накратко откритието Gizchina.

Структурата на този нов материал –  фосфорни наноленти – позволява на заредените йони вътре в акумулаторите да се движат 1000 пъти по-бързо, отколкото е възможно при сегашните технологии. На практика, това означава значително намаляване на времето за зареждане и същевременно увеличаване на капацитета на батериите с 50% при запазване на обема им.

Откритието на британските учени от UCL все още е на лабораторен етап. Но то има шансове да прерасне в технология за използване в комерсиални продукти – като батериите, които се нуждаят от чувствително подобрение за нуждите на потребителската електроника и електромобилите.

Коментари по темата: „Случайно създаден материал обещава скок в батериите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И кое не разбра??

  2. Арчи

    От 30г. все пробиви правят,до сега нищо реализирано…

  3. Anonymous

    същевременно увеличаване на капацитета на батериите с 50% при запазване на обема им ??

Коментар