Двойни камери вече във всеки втори смартфон

На пазара за смартфони все по-често можете да намерите устройства с двойни камери. Тази тенденция е във фокуса на проучване на анализаторската компания Counterpoint Technology Market Research.

Според експертите, около 42% от смартфоните, продадени по света през юли 2018 г., са оборудвани с две или повече камери на гърба. Предполага се, че до края на декември делът на тези устройства ще нарасне до 60%.

Проучването отбелязва, че войната за мегапиксели достигна своя пик и новото поле в битката за надмощие станаха смартфоните с множество сензори за изображения. Двойните камери се превръщат в обичайна характеристика на съвременните смартфони, а това стимулира развитието на нови функции като допълнена реалност, телеобективи, портретен режим на снимане и т.н.

Почти всички (96%) смартфони, продадени през юли 2018 г. в най-високата ценова категория, са оборудвани с двойна камера. При телефоните с цена от $600 до $799 делът на тези модели е бил 60%, а в ценовия диапазон $300-599 – 68%. Повече от половината (53%) смартфони, предлагани за 200-299 долара, са снабдени с основна камера с две лещи.

Тази тенденция застигна и бюджетни продукти. Например, 29% от новите смартфони, вариращи от $100 до $199, са оборудвани с двойни камери. Освен това такива камери се срещат в апаратите за 99 долара и дори в по-евтините.

За сравнение, през юли 2016 г. само 3% от продадените смартфони са имали двойна камера. Година по-късно този показател се увеличава до 15%, а сега се измерва на 42%.

Наблюдателите на  пазара изтъкват, че всички смартфони на OnePlus, например, вече имат двойни камери. В Huawei степента на проникване на двойните камери е 84%, а при Vivo e 61%. Подобна функционалност се реализира в половината от продаваните модели iPhone. Марките Oppo, Xiaomi и Samsung се отчитат съответно с 37%, 33% и 24%.

Във флагманските смартфони Google Pixel все още няма двойни камери, но най-вероятно интернет компанията няма да остане далеч от тази популярна технология и да я приложи в следващата актуализация на устройствата си.

Двойните камери могат да се използват за създаване на ефект на 3D изображение. Благодарение на втория сензор, информацията за разстоянието до обектите се анализира по-добре, което позволява обектите да се направят почти триизмерни.

В допълнение, двойните камери позволяват създаване на портретни снимки със силно замъглено фоново изображение (т.нар. ефект „Боке”). С помощта на инфрачервения излъчвател и втората камера с широкоъгълен обектив се изследва отражението на светлината, а това помага да се внесе добавена реалност.

Коментар