ГАЗ показа първите си безпилотни маршрутки

Безпилотните електробуси на ГАЗ могат да се придвижват напълно самостоятелно по зададен от оператора маршрут

Руският производител ГАЗ демонстрира за първи път пред широка публика своите самоуправляеми електромобили, предназначени за използване като таксита или маршрутки. Двата модела, изложени в Московския международен автосалон, са създадени на базата на електробусите „ГАЗель NEXT” и се отличават от тях по системата за автономно управление.

Безпилотните автобуси могат да се придвижват напълно самостоятелно по зададен от оператора маршрут, да определят стационарни и динамични препятствия по пътя, да ги заобикалят и да спират, вкл. екстремно, поясняват от производителя.

И двата електромобила имат модули GPS/ГЛОНАСС с приемници на диференциални корекции, които определят местоположението с точност до 1 сантиметър. Автопилотът разпознава също пътната маркировка и обектите от пътната инфраструктура.

Така изглежда отвътре самоуправляемият електробус на ГАЗ

Една от безпилотните машини използва лазерни датчици-лидари. Те разпознават границите на пътя по индиректни знаци, ако пътните маркировки липсват или не са видими, както често се случва през зимата или при лошо време.

Другият електромобил разполага със система за управление на базата на стереокамери. Тя се използва за ориентиране в пространството, без да смущава останалия безпилотен транспорт, като от своя страна също е защитена от смущения, вкл. кибератаки.

ГАЗ планира да използва своите технологии не само в автономните превозни средства, но и в системи за активна помощ на шофьорите, които ще се вграждат в серийните автомобили на компанията.

По-рано тази година ВАЗ и интернет компанията Яндекс подписаха договор с правителството на Москва за развитие и внедряване на безпилотен транспорт в руската столица.

Коментари по темата: „ГАЗ показа първите си безпилотни маршрутки”

добавете коментар...

  1. ха

    Аз пък останах с впечатлението, че са демонстрирали не бъдеща, а налична технология. Това, което носи характеристиката “бъдещо” е за използването им в Москва, като разрешение вече са получили.

  2. БСП активист

    Мы будем жить и видеть! Руснаците все в бъдеще време говорят. Нашите продажници от БСП им пригласят. Но в крайна сметка пошлостта и некадърността излизат най отгоре.

Коментар