Компютърните вируси мутират в мултифункционални

Киберпрестъпниците прилагат все по-често универсални злонамерени програми, с помощта на които могат да извършват атаки от различен тип, твърди изследване на компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Анализ на 60 хиляди ботнета (мрежи от инфектирани устройства) показва, че техните собственици се насочват към използване на мултифункционални злонамерени програми, които могат да се модифицират за различни задачи – напр. разпращане на спам, организиране на DDoS атаки или разпространение на банкови троянци.

През първата половина на годината делът на т.нар. „задни вратички” (бекдор)  е нараснал двойно – от 6,6% през втората половина на 2017 г. до 12,2% – от общия брой злонамерени програми, циркулиращи в ботнетите.

Бекдорът няма специфично предназначение, но позволява дистанционно контролиране на заразената система. Такива програми дават на киберпрестъпниците широк набор от функции – от съхраняване на екранни снимки и натискания на клавиши до пряко управление на устройствата.

В периода януари-юни 2018 г. делът на програмите-зареждачи се е увеличил до 12%, спрямо 5% в предишните шест месеца. Популярността на тези злонамерени програми се дължи на това, че позволяват зареждане в инфектираната система на допълнителни компоненти за реализация на едни или други атаки.

Наблюдава се също ръст в популярността на криптомайнерите. Делът им през полугодието е нараснал от 2,7% до 5%. Тези програми се разпространяват все по-активно, тъй като ботнетите се разглеждат като инструмент за добив на криптовалута.

Коментари по темата: „Компютърните вируси мутират в мултифункционални”

добавете коментар...

  1. Минчо

    Да, самите антивирусни компании освен софтуер за защита, който продават и в който има скрито събирани на лични данни с цел защита и сигурност същите те правят и вирусите, за да им вървят продажбите.

    Задължават хората да си плащат данък киберсигурност и спокойствие е това ако не е рекет и пълен затворен производствен цикъл който прави защитата пуска и вируси, а между другото докато защитава софтуера си събира лични данни в името на сигурността на потребителя и след това тези данни се продават. Ето ги три неизчерпаеми кранчета от където текат парички, 1- вирус, 2- антивирус и 3 продажба на лични данни.

  2. Nor Chuckis

    Проблемът не е софтуерен, а морален. От една страна хората сме станали твърде големи материалисти в стил западни лайна, а от друга страна не мислим, че мръсното, което сме направили на другите, рано или късно ще се стовари върху собствената ни прогнила глава. Колко са хората, които вършат нещата за полза на всички, а не само за себе си?

Коментар