Пускат безпилотни маршрутки в Европа през 2023 г.

i-Cristal за 16 пътници ще се движи изцяло автономно със скорост до 50 км/ч
(снимка: Mobileye)

Израелската компания Mobileye, дъщерно дружество на Intel, обяви, че стартира производството на безпилотни електрически маршрутни коли заедно с транспортния оператор Transdev Autonomous Transport System (ATS) и производителя Lohr Group. Очаква се возилата да тръгнат по европейските пътища скоро.

Сътрудничеството предвижда превозните средства да се правят в заводите на Lohr Group, като в тях се вгражда системата за автономно управление на Mobileye. Целта е превозните средства да обслужват линии на масовия градски транспорт в европейските градове.

Тестовете на автономните маршрутки ще се проведат по пътищата на Франция и Израел. До 2022 г. ще започне производството на безпилотните превозни средства, а експлоатацията трябва да стартира през 2023 г., съобщи Intel.

Производството на безпилотните маршрутки i-Cristal ще започне до 2022 г.
(снимка: Mobileye)

Превозното средство е получило наименованието i-Cristal. То ще се движи изцяло автономно, като ще обработва информацията, получена чрез два независими канала – система от камери и комбинация от радари и лидари. В маршрутка от този тип ще могат да се возят до 16 души. Колите ще се движат със скорост до 50 км/ч.

Коментар