10-годишният Chrome преодоля поредна бариера

Браузърът Chrome, развиван от Google, навърши 10 години на 2 август в ролята на едноличен лидер

За първи път браузърът Chrome, който вчера стана на 10 години, превиши 65% дял на световния пазар, съгласно актуалните данни на NetMarketShare – услуга, която изследва активността на 160 милиони уникални потребители, преглеждащи над 40 хиляди сайта.

През август от Chrome са влизали в интернет 65,2% от потребителите на настолни компютри и ноутбуци, спрямо 64,7% година по-рано. Същевременно делът на Internet Explorer, който заема второ място, падна под 11%.

В тройката на най-популярните браузъри в света влиза Firefox на Mozilla с резултат почти 10%. След него с 4,3% се нарежда Microsoft Edge, който се разпространява като браузър по подразбиране в Windows 10.

По данни на услугата StatCounter, която следи посещенията в повече от 15 млрд. уеб страници в 3 милиона сайта, делът на Chrome при персоналните компютри е 67,6% към края на август.

За разлика от NetMarketShare, данните на конкурентната услуга StatCounter отреждат второ място при браузърите за Mozilla Firefox с дял от 11% и трето място за Internet Explorer с дял от 7%.

Коментари по темата: „10-годишният Chrome преодоля поредна бариера”

добавете коментар...

  1. и

    По-интересно е не само Chrome, а и как върви Chromium по-изчистената версия с по-малко тракинг и проследяващи троянски коне алчно събиращи лични данни, история и профили на нищо неподозиращите обикновени потребители.

Коментар