Заражда се пазар на домашно 3D видео




На шоуто за потребителска електроника в Лас Вегас се очаква много компании представят начини за използване на 3D технологии в съвременния цифров дом. Dolby Laboratories Inc, позната най-добре със своите качествени аудио продукти и технологии, също има амбициозни цели в една от най-горещите области във видеото: цифровото 3D забавление в домашни условия.

Компанията в момента води разговори с доставчици на съдържание за кодиране на нейната цифрова 3D технология във филми във формата Blu-ray. Същевременно работи и по въпроса за използването на тази технология в 3D видео игри.

При навлизането в сегмента на домашното 3D, Dolby ще се сблъска със сериозна конкуренция на един зараждащ се пазар. Това става очевидно през тази седмица по време на шоуто на потребителска електроника в Лас Вегас.

Междувременно, индустриите на развлекателни продукти и домашна електроника работят в посока избягване на война на 3D формати, подобна на тази, която се разгоря между Blu-ray и HD-DVD.

Dolby вече е играч в сегмента на цифровото 3D кино. През 2007 г. компанията представи своята технология в кината, която сега се използва на повече от 400 екрани в 24 държави.

"Милиони хора гледат 3D кино, отиват си в къщи и казват, че искат да гледат същото и там" , каза Гуидо Волтолино, директор по бизнес развитие в компанията.

Технологията за домашно 3D на Dolby е разработена по такъв начин, че не изисква зрителите да купуват допълнителен хардуер. Тя ще работи на всеки телевизионен екран с 3D възможности и със стандартен Blu-ray плейър. В момента такива телевизионни екрани се предлагат от компании като Mitsubishi и Samsung.

Повечето технологии за 3D забавления изискват използване на специални очила – от прости поляризирани лещи до скъпи модели с изключително бързодвижещи се обтуратори. От Dolby твърдят, че тяхната технология ще поддържа всички видове очила, каквито специфицират производителите на телевизори. Неотдавна екип от учени обеща, че до пет години ще има 3D екрани, които не изискват очила. 

Зрителската аудитория постепенно привиква към цифровото 3D в кината. Много хора сега отиват с удоволствие да гледат филми като „Пътуване към центъра на земята” в 3D. През 2009 г. се очакват доста премиери на други 3D филми.

Но, когато излизат 3D филми на DVD и Blu-ray, единственият шанс да бъдат гледани е с помощта на една по-стара технология – не толкова качествените цветни очила със сини и червени лещи.

Напредъкът на цифровата домашна 3D технология беше забавен от липсата на единен технологичен стандарт. Групи като общността на инженерите от филмовата и телевизионната индустрия (SMPTE), асоциацията на Blu-ray диск (BDA) и асоциацията за потребителска електроника (CEA) работят за подпомагане на стандартизирането на домашното 3D забавление.

Dolby е представила своята технология на групата SMPTE през септември и е получила „много положителна обратна информация”. От компанията съобщиха, че сега ще се опитат да информират "ключови индустриални играчи".

От Dolby твърдят, че техният подход към 3D е напълно „съвместим със съществуващи по-стари технологии” и няма да влезе в конфликт със стандарти, които се използват в момента. Има информация, че Panasonic е предложила един 3D Blu-ray стандарт на вниманието на BDA.

Коментар