Очакват се проблеми с интернет от 11 октомври в цял свят

Обновление на сигурността на DNS системата се очаква да доведе до известни проблеми с интернет достъпа за потребители по целия свят

Възможни са проблеми с достъпа до интернет на 11 октомври и след тази дата по целия свят, предупреди ICANN – нестопанска организация, която управлява домейн имената и IP-адресите.

На 11 октомври предстои първата по рода си смяна на криптографските ключове, които защитават системата за домейн имената DNS. Във връзка с тази промяна е възможно малък процент интернет-потребители да изпитат трудности при разрешаване на домейн имената.

С други думи, очакват се проблеми с отваряне на сайтовете по URL-а, указан в адресния ред на браузъра. ICANN предполага, че последствията от смяната на криптографските ключове ще бъдат минимални за крайните потребители.

Според специалисти, смяната на ключовете за сигурност на DNS няма да доведе до мащабен срив на интернет. Такава, например, е експертната оценка на международната компания Group-IB, специализирана в предотвратяване и разследване на киберпрестъпления.

„Вярваме, че ICANN е подходила много сериозно към обновяването на настройките. Не очакваме мащабни сривове в работата на интернет”, казват от Group-IB. Но дори това да се случи за определени домейни, проблемът ще бъде отстранен достатъчно бързо, уверяват от компанията, която адмирира смяната на криптографските ключове.

Коментари по темата: „Очакват се проблеми с интернет от 11 октомври в цял свят”

добавете коментар...

 1. aze

  s tazi postapka icann celi da ne vi se pokazvat neumestni reklami v brauzarite vi

 2. Хакер

  Root DNS сървърите са им изтекли сертификатите и ще ги сменят. Ама то при толкова кешове на разположение едва ли ще има проблем. Освен това кой ползва Secure DNS със сертификати?

 3. Saevar

  вероятно говорят за роот ДНС сървърите които са само 13 за цял свят… и може би от там предполагат че ще дойде проблема

 4. Internet of money

  Интернет не е децентрализиран, направени са грешки в ранните години на протокола, но много от хората, които са станали свидетели на това, сега няма да направят същата грешка с протокола на Биткойн.

 5. Бай Хой

  Много ми е интересно как така нещо което уж е децентрализирано и няма централен офис или бушон за спиране, може да се променя глобално от група хора. Какво точно ще направи ICANN за да направи глобални промени в световната мрежа? Ще взеле в един компютър и ще напише няколко реда код?

Коментар