Apple ще обслужва полицаите през онлайн портал

Полиците по света ще могат по-оперативно да изискват и получават от Apple данни за потребителите при извънредни ситуации

Apple разработва глобален онлайн портал, предназначен за полицейски разследвания, съобщи Ройтерс. Чрез уеб сайта органите на реда ще могат официално да изискват данни за потребителите.

Очаква се порталът да заработи до края на годината. Решението за неговото създаване е взето въз основа на анализ на данните за полицейските заявки през миналата година.

Според официални данни, през 2017 г. Apple е получили повече от 14 хиляди искания от американската полиция, 231 от които са били свързани с „извънредни ситуации”. Apple обаче не разкрива съдържанието на писмата.

Досега целият процес на комуникация с полицията е осъществяван по електронна поща, която не е достатъчно удобна и бърза и освен това по-трудно се структурира за такъв формат на обмен на данни.

Но в края на тази година полицията ще има достъп до специален онлайн инструмент, който ще ускори и опрости процеса. Apple вече е обучила около 1000 служители на правоохранителните органи да работят с портала.

Със специализирания сайт ще работят служители на Apple, които при необходимост – в случай на извънредна ситуация – ще предоставят незабавно данни на полицията. Компанията подготвя и онлайн курс за обучение на полицаи.

Коментари по темата: „Apple ще обслужва полицаите през онлайн портал”

добавете коментар...

  1. Ганьо

    Представете си у Булгаристан какъв произвол е. Разни неграмотни полицаи мутри назначени на държавна служба с натискане на бутон да следят когото им скимне, у Булгария както с причина така и без причина. Да следят кой какви политически убеждения има и дали е против правителството. Много е практично и лесно с пълното съдействие на производители на смартфони и мобилни оператори.

    Пълно е с толкова много глупави овце ползуващи смартфони и интернет от мобилен оператор.

  2. Ицо

    В крайна сметка, за да им е угодно, достатъчно удобно и бързо ще им осигурят постоянна връзка тип Биг Брадър, за да следят всякакви хора. Полицаите и те се хора и ще са неизбежни злоупотребите, извращениеята.

Коментар