Сървърният пазар с исторически нов лидер

Близо 3 млн. сървъри са продадени в света през второто тримесечие

Американски технологичен гигант за първи път в историята си излезе начело на пазара за сървъри в световен мащаб, сочат данни на анализаторската компания IDC за второто тримесечие.

В периода април-юни Dell Technоlogies, резултат от сливането на Dell и EMC, е доставил на пазара 574,6 хиляди сървъра на обща стойност 4,3 млрд. долара – показатели, които са съответно с 16,6% и 52,9% по-големи на годишна база и изстрелват компанията на Майкъл Дел на първо място в света.

На Dell се падат 18,8% от приходите на сървърния пазар през второто тримесечие. Досегашният лидер HPE (резултат от разделянето на HP на две компании) държи 16,6% от пазара в стойностно изражение.

Третото място си поделят IBM и Lenovo, макар че американската компания има чувствително по-голям дял от китайската – 7,3% срещу 6,9% – от общите приходи. След тях в Топ 5 се намира още един китайски бранд – Inspur с дял от 4,8%, колкото има американската Cisco и малко повече от Huawei, който е с 4,3%.

Списъкът на най-големите производители на сървъри от гледна точка на продадените устройства е по-различен – начело е Dell (19,5%), следван от HPE (15,1%), Lenovo (7,6%), Inspur (6,9%), Huawei (6,4%) и Super Micro (5,9%). Най-добра динамика показва Inspur, при която продажбите са нараснали с почти 70%.

Като цяло, пазарът на сървъри в света бележи ръст четвърто поред тримесечие. Продажбите са се увеличили с 20,5% до 2,943 млн. броя, а в стойностно изражение нарастват с 43,7% до $22,528 млрд., сочи докладът на IDC.

Коментари по темата: „Сървърният пазар с исторически нов лидер”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Super Micro

Коментар