Русия дава на чиновниците специални смартфони

Служителите в държавната администрация на Русия скоро ще получат защитени смартфони под управление на мобилна платформа Sailfish Mobile OS Rus. Снимки на тестваните от Ростелеком устройства вече бяха публикувани в руски медии.

Смартфоните Inoi R7, предназначени за ползване от чиновниците в Русия

Министерствата на Руската федерация ще започнат да внедряват специалните смартфони през следващата година. Устройствата се произвеждат в Китай и носят руския бранд Inoi – в частност, модел Inoi R7. Цената на умния телефон е 12 хиляди рубли (около $172 по курса в момента).

Особеност на чиновническите смартфони е отсъствието на предна камера. Разглежданият модел има 5-инчов екран, 2GB оперативна памет, 16GB сторидж и една камера, разположена на гърба, с резолюция 8 мегапиксела.

Операционната система Sailfish Mobile OS Rus се явява руска модификация на Sailfish, разработена от компанията „Отворена мобилна платформа”, която се контролира от Ростелеком.

Същевременно, руските чиновници тестват и специално създаден за тях таблет със същия бранд. Inoi T8 разполага с 8-инчов екран, процесор MTK8735W, оперативна памет 2GB и сторидж 16 или 32GB.

Коментари по темата: „Русия дава на чиновниците специални смартфони”

добавете коментар...

  1. Дядо ти и баба ти

    Niki бе ти луд ли си?
    Хора на 50 години вече не могат да ползват добре ненужно сложните с много спец ефекти смартфони.

    След 50 години хората губят част от зрението си, не виждат добре, ръцете им треперят, ставите ги болят. Повечето хора нямат достатъчно пари за храна и покриване на сметките. Деца и внуци си пращат бабите и дедовците по старчески домове и хосписи. Сред малкото от тези, които са привилигировани на по-специални грижи имат лаптопи с големи и светещи бутони да натискат да си пущат скайп да видят унуците си у Америка и Англия.

    А сега по темата Sailfish Mobile OS Rus НЕ дава никаква сигурност имат части затворен код, ползват пак чужд софтуер и освен това и чиповете също са затворени черни кутии и не се знае какво има. За държавни чиновници е абсолютно ненужно да ползват смартфони. Ако искат сигурност трябва да имат на 100% отворен код и на 100% отворен хардуер и всичко останало са пълни глупости.

    Някой с връзки е успял да окраде държавни пари за нещо което не дава никаква сигурност.

  2. niki boy

    Съгласявам се с коментара на “Мечкар” ,обаче смартфоните така заляха пазара ,че дори и бабите пенсионерки ги ползват активно.

  3. Yo

    Напълно разбираемо. Ако Андроид мимаваше през сървъри на Baidu, вместо на Google, и САЩ щяха да напраят същото.

  4. LUD

    Идеята е да не ползват Android, който праща данните към САЩ. Напълно оправдано е

  5. Мечкар

    Правят се на голема работа. Процесора от MediaTek MTK8735 нищо специално няма – базиран е на ARM, 64 битов, 4 ядра и останалите интегрирани стандартни мултимедийни глупости за видео и т.н.

    Освен това на абсолютно всички снимки на тези смартфони се вижда дупката и камерата за селфита отпред на телефона.

    Не е сериозно за държавни служители да ползват каквито и да било смартфони. Няма по-уязвимо устройство от смартфона. За истинска сигурност трябва строга дисциплина и обучение на персонала да се ползват само обикновени телефони и НИКАКВИ смартфони на които да цъкат сайтове, видеа, игри и соц. мрежи.

    Вместо с глупости да се занимават можеха да се постараят да пуснат масово тези телефони на по-ниска и достъпна цена за техните обикновени обедняли хора, граждани.

  6. Anonymous

    процесор MTK8735W

Коментар