Световен успех на младите ни таланти по информатика

Златен и три бронзови медала спечелиха младите български информатици в Япония (снимка: МОН)

Четири медала – един златен и три бронзови – спечелиха българските ученици на 30-тата Международна олимпиада по информатика, която се провежда от 1 до 8 септември в Япония. В надпреварата тази година участваха 339 състезатели от 87 страни, съобщи Министерство на образованието и науката.

Александър Кръстев от 11 клас на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна завоюва златен медал, а Виктор Терзиев от 12 клас на Софийската математическа гимназия, Мартин Копчев от 8 клас на Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев” в Габрово и Радослав Димитров от 11 клас на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов” в Пловдив спечелиха бронзови медали.

Ръководители на отбора са гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН, и Антон Шиков, преподавател в школата по информатика „Шикови” в Ямбол.

Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1989 г. по предложение на акад. Благовест Сендов до ЮНЕСКО в България се провежда първата Международна олимпиада по информатика – в Правец от 16 до 19 май, а първи председател на олимпиадата е проф. др. Петър Кендеров.

До 2017 година българските ученици са спечелили общо 100 медала – 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната ни на пето място в света. Отборът ни от олимпиадата в Япония се завръща у нас на 8 септември.

Коментари по темата: „Световен успех на младите ни таланти по информатика”

добавете коментар...

  1. Стоян

    Браво! Поздравления за младите ни таланти. И пожелания за много бъдещи успехи.

  2. Yo

    Гордост за цяла България! Моля, не обръщайте темата на политика, тук успехите са традиция, независимо от това кой политик е на власт. Постиженията са на децата и учителите им.

  3. Фуфо

    А, е, това не вярно. Къде са клакьорките от Позитано да ни светнат, че образованието е било образование само по цоциалистическо време и всичко друго е менте.

Коментар