Краят на Windows 7 се отлага поне с две години

Въпреки стремежа на Microsoft да прехвърли клиентите си по-бързо към Windows 10, все още огромен брой потребители използват Windows 7

Операционната система Windows 7 ще живее по-дълго, отколкото се очакваше, стана ясно от скорошно решение на Microsoft да удължи срока за платена поддръжка, която компанията предоставя на корпоративни потребители.

Първоначално, Microsoft планираше да прекрати напълно поддръжката на Windows 7 през 2020 г. Но сега компанията удължи този срок с две години – корпоративните потребители ще могат да разчитат на платена поддръжка, вкл. обновления на сигурността, до януари 2023 г. Промяната касае версии Windows 7 Professional и Enterprise.

Корпоративни клиенти на Windows 7, които по една или друга причина все още не се решават да преминат към актуална версия на Windows 10, ще получават разширени ъпдейти на сигурността (Extended security updates – ESU) в продължение на още две години след изтичане на първоначално обявения срок.

Microsoft ще доставя ESU срещу заплащане, като цената на услугата ще се покачва всяка година. Клиентите ще трябва да плащат поотделно за всяко устройство с Windows 7. Потребителите на Windows 10 Enterprise и Education ще ползват отстъпки при придобиване на Windows 7 ESU.

Корпоративните потребители на облачната услуга Microsoft Office 365 Pro Plus, които са платили за ESU, ще могат, както и по-рано, да ползват данните от офис пакета в Windows 7.

Въпреки стремежа на Microsoft да прехвърли клиентите си по-бързо към Windows 10, все още огромен брой потребители използват Windows 7. По данни на NetMarketShare, макар и остаряла, Windows 7 е най-популярната десктоп платформа с дял от 42% при РС-тата.

Междувременно, Microsoft ревизира като цяло плановете си за поддръжка на Office и Windows за корпоративни клиенти, както и в сферата на образованието, за да направи по-безболезнена миграцията към съвременна десктоп среда. Така например, компанията удължава сроковете за поддръжка на версиите на Windows 10 Enterprise и Education от стандартните 18 месеца на 30 месеца.

Освен това Microsoft ще продължи да поддържа Office 365 Pro Plus в Windows 8.1 до януари 2023 г., а в Windows Server 2016 – до октомври 2025 г. Пакетът Office 2016 с възможност за включване към Office 365 ще продължи да работи до октомври 2023 г., вместо до първоначално планирания срок – октомври 2020 г.

Коментар