Частна китайска компания предизвиква SpaceX

Ракетата SQX-1Z, известна още като Hyperbola-1Z, изведе тази седмица три спътника в орбита

Плановете на Китай да стане космическа сила не са тайна. Освен щедро финансираните правителствени програми за постигане на тази цел вече работят и частни компании, следвайки примера на САЩ със SpaceX.

Тази седмица именно една частна китайска компания, iSpace, успешно изведе в орбита три спътника с първия пуск на своята ракета SQX-1Z, съобщи Parabolicarc. Два от миниатюрните спътници ще останат в орбита за тестове, а третият се върна на Земята с парашут.

SQX-1Z, известна още като Hyperbola-1Z, е ракета с дължина 9 метра. При изстрелването си тя е достигнала височина 175 км, т.е. спътниците са изведени на ниска околоземна орбита.

SQX-1Z има дължина 9 метра и достига височина 175 км

Наблюдателите на космическите инициативи отбелязват, че за първи път частна китайска компания извежда спътник в орбита. iSpace е основана през 2016 г., за да обслужва производители на микро-сателити, оператори, изследователски институти и университети.

Космическата програма на Китай традиционно се изпълнява от военното министерство, но в последните години в страната се появиха и частни космически компании, по подобие на американските SpaceX и Blue Origin, отбелязва Ню Йорк Таймс.

Коментар