Продуктите на топ бранд ще поскъпнат от търговската война

Умните часовници и други продукти на Apple се очаква да поскъпнат в САЩ

Търговската война между САЩ и Китай може да засегне милиони потребители, вкл. клиентите на най-голямата публична компания – технологичния гигант Apple от Купертино, Калифорния.

През седмицата стана ясно, че Apple се е обърнала към Търговската палата на САЩ с писмо, в което между другото компанията посочва, че новите мита върху вноса на китайски стоки на обща стойност над 200 млрд. долара ще доведат до повишаване на цените на продуктите й.

В частност, ще поскъпнат смарт часовниците Apple Watch, слушалките AirPods, компютрите Mac mini, стилусът Pencil и други продукти, отбелязва Блумбърг. Apple подчертава, че новите мита ще се проявят като допълнителен данък за жителите на САЩ.

ИТ компанията приканва правителството да преразгледа мерките и да намери други начини, чрез които да подсили икономиката на страната. Но наскоро президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля да разшири още повече обхвата на митата върху китайските внос – до стоки на обща стойност 267 млрд. долара годишно.

Освен това Доналд Тръмп нееднократно призова Apple, както и други големи компании да върнат производството си в САЩ. В момента много от американските фирми произвеждат продуктите си в Китай или в други азиатски държави, възползвайки се от по-евтината работна сила.

Коментари по темата: „Продуктите на топ бранд ще поскъпнат от търговската война”

добавете коментар...

  1. ха

    То си става ясно, че въпросните мита на Apple продуктите самата компания ще ги плати, лишавайки се от възможността да продава двойно по-скъпо от разходите за производство. И затова заплашват с вдигане на цените. За да си активират зомбитата да лаят…

  2. Асен

    Спокойно може да се живее и без продуктите на ябълката. Има и положителни страни да се намали елктронния боклук от всякакви безсмилени устройства и мобилни апарати, които хората захвърлят след всеки 12 месеца, защото бил излязъл нов дизайнерски модел.

    Ще е много добре за околната среда, здравето и личните финанси на хората да си сменят електрониката веднъж на 10 години – вместо сегашното безумие на всеки 6-12 месеца да се бълват милиони тонове електронен боклук.

Коментар