Най-богатият азиатец върви по стъпките на Бил Гейтс

Шефът на една от най-големите технологични компании в света и безусловен лидер на азиатския пазар последва примера на Бил Гейтс, който преди време се оттегли сравнително млад от кормилото на Microsoft, за да се посвети на благотворителни инициативи.

Джак Ма, 54-годишният основател и лидер на гиганта в електронната търговия Alibaba, обяви, че в понеделник, 10 септември, ще напусне шефския пост в компанията. Все пак той ще остане в борда на директорите, за да помага на ръководството, съобщи Блумбърг.

Личното състояние на Джак Ма се оценява на 40 млрд. долара и, според различни класации, той е най-богатият азиатец. Решението си за оттегляне милиардерът нарича „начало на нова епоха”. Оттук насетне Джак Ма ще се посвети на преподаването по английски език и благотворителността, следвайки примера на Бил Гейтс.

Alibaba контролира голяма част от електронните услуги в Китай, вкл. е-търговия, онлайн банкиране, облачни услуги, цифрови медии и развлечения, с годишни приходи около 40 млрд. долара. Компанията развива също корпоративен месинджър аналог на Slack, притежава напълно или частично медийни активи като китайската социална мрежа Weibo и англоезичния The South China Morning Post.

Същевременно, Alibaba разширява агресивно бизнеса си извън пределите на Китай, като инвестира в индийски и други азиатски компании за електронна търговия. Китайският гигант има апетити и към пазара в САЩ, но геополитически проблеми възпрепятстват плановете на компанията.

Според публикация в Ню Йорк Таймс, причина за оттеглянето на Джак Ма е растящото напрежение между китайските държавните компании и частния бизнес, който бързо се разширява отвъд пределите на страната. По-рано тази година регулаторните органи на САЩ отхвърлиха заявката за придобиване американската компания Moneygram от Alibaba Ant Financial за $1,2 млрд., поради опасения за националната сигурност.

Коментари по темата: „Най-богатият азиатец върви по стъпките на Бил Гейтс”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    отхвърлиха заявката за придобиване на Alibaba Ant Financial от американската компания Moneygram за $1,2 млрд., поради опасения за националната сигурност.

    обърни придобиващият

Коментар