iPhone XR понижи прогнозната печалба на Apple

Анализатори от инвестиционната банка Goldman Sachs понижиха прогнозата си за печалба на Apple след вчерашния анонс на нови смартфони от компанията, съобщи ТВ каналът CNBC.

„Apple представи нови iPhone, както се очакваше, но цената на модела iPhone XR с течнокристален дисплей се оказа по-ниска, отколкото предполагахме. Фактически той заменя два телефона – iPhone 8 и iPhone 8 Plus –  и ни подтиква да снижим средната продажна цена на смартфоните и прогнозата за печалба, компенсирайки по-високата прогноза за броя на доставките”, коментира анализаторът Род Хол.

Сега експертите очакват печалбата на Apple за финансовата 2019 година да бъде 13,77 долара на акция, докато по-рано прогнозата сочеше 14,53 долара на акция. Но Goldman Sachs запазва рейтинга на акциите на Apple на „неутрално” ниво.

Според прогнозата на Род Хол, в близките 12 месеца акциите на Apple ще поскъпнат до 240 долара, което е с 9% повече, в сравнение със стойността им при затваряне на борсата в сряда, 12 август.

iPhone XR е най-евтиният от обявените вчера смартфони на Apple. Моделът има същия процесор като флагманите iPhone XS и XS Max, но е оборудван с LCD екран вместо OLED и алуминиев корпус вместо стоманен.

Apple сравнява iPhone XR с модела iPhone 8 Plus, като изтъква, че времето за автономна работа на новия смартфон е увеличено с 90 минути.

Коментар