ИТ бизнесът ще посрещне новите ученици в ТУЕС

Демонстрационният робот Сани, който миналата година за първи път посрещна осмокласниците в ТУЕС, и тази година ще бъде на поста си

12 водещи ИТ компании и организации ще посрещнат новото поколение ученици в Технологично училище „Електронни системи” (ТУЕС) към Технически университет – София в понеделник, 17 септември.

ИТ професионалистите ще споделят какви са очакванията на бизнеса към учениците и ще отправят пожелания какви да бъдат фокусът и мотивацията на бъдещите ИТ експерти през следващите пет години, съобщиха от Асоциация на завършилите ТУЕС.

Част от специалистите са завършили ТУЕС и познават добре професионалния път от училищната скамейка до успешната кариера в сектора на информационните и комуникационни технологии. Представителите на компаниите ще оставят в училището свои кратки писмени послания към учениците, които ще им напомнят колко е важна мотивацията и фокусът в гимназиалните години.

Срещата с бизнеса е част от инициативите, посветени на 30-годишнината от създаването на ТУЕС, кулминацията на които ще бъде на 22 ноември т.г., когато в София Тех Парк ще се състои конференция, посветена на успешното партньорство между училище, университет и бизнес.

От години ТУЕС активно си сътрудничи с десетки компании и организации от бързоразвиващия се ИТ сектор. Професионалисти по програмиране и компютърни мрежи водят в ТУЕС часове по специалните предмети и извънкласни занимания, вземат ученици на практика, ръководят разработката на дипломни проекти и подкрепят различни инициативи в училището.

Тясното партньорство между бизнеса и училището е един от факторите ТУЕС да е сред най-успешните ИТ училища и да бъде най-желаното технологично училище след седми клас в София. При приема за учебната 2018/2019 г. ТУЕС се класира на четвърто място в общото класиране на най-търсените училища в столицата.

Демонстрационният робот Сани, който миналата година за първи път посрещна осмокласниците в ТУЕС, и тази година ще бъде на поста си и ще посрещне новите ученици със специално послание.

В първия учебен ден ще се осъществи и ученическата инициатива в двора на училището да се изпише абревиатурата на ТУЕС и да бъде заснета с дрон.

Коментар