Чистят програмните езици от политически некоректни думи

Стремежът към политкоректност се пренесе и в полето на езиците за програмиране. Някои термини в един от най-популярните езици, Python, за които се смята, че са неприемливи спрямо разбиранията на част от съвременното общество, ще бъдат замени с политкоректни техни аналози.

За какво всъщност става въпрос? В езика Phyton, а и не само в него, се използват думи като „master” и „slave”, които буквално означават „господар” и „роб”. Част от разработчиците на Python смятат, че тези думи в кода напомнят за робството (като социално и историческо явление) и неравенството на хора (ако говорим за права и свободи).

Във връзка с това е започнала много сериозна дискусия за премахване на „политнекоректните” термини сред общността на разработчиците. Сред продължителни спорове е решено неправилните думи да бъдат заменени с политкоректни техни аналози, като за това е настоял лично създателят на езика Python – холандецът Гуидо ван Росум, съобщи The Resgister.

Въпросът за замяната на термините е повдигнат от служител на Red Hat и един от ключовите разработчици на Python – Виктор Стинър. По време на обсъждането на проблема мненията на разработчиците са били разделени. Част от общността се е противопоставила на политизираното тълкуване на установените термини за програмиране и съответно срещу замяната им.

Според разработчика Реймънд Хетингър, съчетанието на думите „роб” и „господар” дори не може да се счита за обидно в политическия смисъл на думата. Според мнозина, подмяната на термините може да е объркваща за разработчиците и да се отрази неблагоприятно на обратната съвместимост.

От своя страна, програмистите, които подкрепят идеята за промяна, са предложили вместо master да се използва parent (родител), main (основен, главен) или server (сървър), а вместо slave – child (дете) и worker (работник). Окончателното решение е взето от Гуидо ван Росум, въпреки обявеното му наскоро намерение да се оттегли от позицията на пожизнен диктатор в проекта Python.

От петте предложени варианта, четири са одобрени, тъй като петият е свързан с терминологията на UNIX ptys, от която зависят проекти на трети страни. Промените ще влязат в сила в Python 3.8.

В момента Python е един от най-широко използваните езици за програмиране в света, идеален за начинаещи, като в същото време намира приложение в мащабни проекти, вкл. YouTube, Instagram и Dropbox. Така например, CodingDojo поставя Python на второ място в списъка с най-търсените умения от работодателите при назначаване на програмисти, а Stack Overflow го класира на седмо място сред най-популярните езици за програмиране, изпреварвайки C #, Ruby и PHP.

Случаят с Python не е единственият пример за промяна на терминологията в кода на отворените проекти в името на политическата коректност през последните години. През 2014 г. проектът Drupal също замени master и slave с primary и replica след разгорещени спорове. През същата година проектът Django започна да използва думите leader и follower вместо master и slave. Лингвистично прочистване направи и проектът CouchDB.

През 2015 г. в ресурса на GitHub се появи искане да се преустанови използването на термина whitelist (бял списък). Миналата година подобни обсъждания започнаха в общността на разработчиците на проекта Redis.

Още в далечната 2003 г. властите в окръг Лос Анджелис издадоха директива по този въпрос за производителите на електроника, които извършват бизнес в района на мегаполиса. Властите поискаха от компаниите да премахнат от употреба или да заменят термини за оборудване или компоненти, ако те съдържат обида или дискриминация – например master и slave. Но след обществени протести, властите ограничиха инициативата, заявявайки, че това е просто предложение.

През 2004 г. изследователската компания Global Language Monitor, която разглежда проблемите с използването на езика, обяви че думите master и slave в ИТ са „най-политнекоректните” за годината. Тези термини се използват в технологичния отрасъл от 1986 г. и все още са широко разпространени.

Коментари по темата: „Чистят програмните езици от политически некоректни думи”

добавете коментар...

  1. лу съфър

    явно тия нямат си истински проблеми, и си играят с тълпата с думички. жалкото че вече и оброзованите, въпреки че имат по добри доходи, са роби на някои идиоти

  2. Anonymous

    Отдавна говоря и пиша, че феминизма не само няма място в съвременния цивилизован свят, но дори е силно вреден и има сериозни криминални ефекти от неговото действие! ФЕМИНИЗМА ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯВИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ДА СЕ НАКАЗВА СЪС ЗАТВОР ИЛИ СМЪРТ ЗА ПО – ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ И ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО МУ В ОБРАЗОВАНИЕТО ИЛИ ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ!

  3. Anonymous

    ……. Нямам думи да изразя отвращението си… Направо спирам да използвам Питон… Гнусотия някаква…

  4. Хаха

    Утре някоя феминистка може да поиска и езика python да си смени името, щото видиш ли змия, питон и др. често се използват като синоним на пенис… 😀
    С тая политическа коректност само лоши неща ни чакат…

  5. програмист

    Един политолог ми писал на ЛС.
    – До там ли я докарахме, инженери да се занимават с политика и държавно управление?
    – Що бе, на вас политолозите кой ви пречи да се занимавате с кибернетика, автоматика, машинни елементи и проектиране на мостове? Мен ако питаш, аз искам да ви гледам как бутате строителни колички.

  6. Happy

    Тогава, предлагам да се заменят “master” с “майстор” и “slave” с “калфа”. Точно, като превода в най-голямата търсачка – дедо Гуугле.

  7. ха

    Прави са хората. Трябва и думата webmaster да се замени с webparent.

  8. Верно ли

    Сбъркан свят. Познайте, кои са в основата на тези глупости – джендърите или както там им викат, феминистките и едни други субекти, ама айде няма да го казвам, че ще ме обвинят в расизъм. В едно техническо направление, каквото е коденето ще се дискутират политнекоректни термини. Направо не е истина. Били обидни и дискриминиращи, ами то и думата “worker” (каквото предложение има да се смени думата “slave”) – сигурно звучи обидно за някой!

    Не знам дали останаха разумни и нормални хора изобщо.

  9. Аман

    хахахахаах седи и глей сеир ве врат!

  10. Хмм

    Който не му харесва политически коректните алтернативи може да ползва думи като паша и гяур.

  11. :)

    Чета и не вярвам на очите си. Когато некадърници с власт се чудят какво да правят, ще четем подобни статии.

  12. Anonymous

    Всъщност самата “политкоректност” е извращение, което трябва да се премахне от обществения живот. В нейно име бяха натворени толкова глупости, че вредата надвишава ползите хилядократно. Същия проблем създава и “толерантността” – търпим безропотно всякакви свинщини и гадости, за да не би случайно да ни лепнат етикета “нетолерантен”… което може би е и целта на кампанията…

Коментар