Volvo Trucks разкри визия за транспорта на бъдещето

Автомобилите се използват като влекачи и са съвместими със съществуващите устройства за превоз на товари/ремаркета

Транспортно решение от бъдещето, което разчита на автономни електрически товарни автомобили, представи Volvo Trucks. Целта на компанията е да осигури по-ефективен, по-безопасен и по-чист транспорт особено за фирми, които се нуждаят от постоянни транспортни услуги между фиксирани центрове.

Работата се извършва от автономни свързани електрически автомобили, които имат връзка с облачна услуга и център за контрол на транспорта. Автомобилите са оборудвани с усъвършенствани системи за автономно шофиране. Те са създадени така, че да намират текущата си позиция с точност до сантиметри, да наблюдават в детайл и да анализират какво се случва с другите участници в пътното движение, а след това да реагират с изключителна прецизност.

Центърът за контрол на транспорта наблюдава непрекъснато движението на автомобилите и през цялото време разполага с точна информация за позицията на всеки един от тях, заряда на батериите, съдържанието на товара, изискванията за сервизно обслужване и други ключови параметри.

Както при процесите в промишленото производство, скоростта и траекторията на движение са персонализирани, за да се избегне излишното чакане и да се увеличи точността на доставките. Така може да се намали и излишъкът под формата на буферни запаси и да се увеличат наличностите. Автомобили, които работят по един и същи маршрут, могат да се кооперират, за да създадат оптимален поток.

Задвижването е изцяло електрическо, без емисии на отработени газове и с ниски нива на шум

Транспортното решение за бъдещето от Volvo Trucks е предназначено за използване при редовни и повтарящи се задачи, които се характеризират с относително къси разстояния, големи обеми от стоки и голяма прецизност на доставката. Тъй като се използват автономни автомобили без емисии на отработени газове и шум, те могат да работят по всяко време на деня и нощта. Решението използва съществуващата пътна инфраструктура и устройства за превоз на товари, което  позволява интегриране със съществуващите операции и възвръщане на инвестициите.

В близко бъдеще разработването на транспортното решение от Volvo Trucks ще продължи в партньорство с клиенти по проекти с подходящо приложение на новите технологии.

Коментар