Бивши шефове на UBS създават крипто-банка

SEBA иска да преодолее пропастта между традиционното банкиране и новия свят на криптовалутите

Швейцарската компания SEBA Crypto AG е събрала 100 милиона франка финансиране, за да изгради банка, предлагаща услуги, свързани с криптовалути, на фирми и инвеститори. С това банката ще „разшири“ традиционните банкови услуги, съобщи Ройтерс.

Под ръководството на бившите шефове на UBS Гуидо Буелер като главен изпълнителен директор и Андреас Ашхуанд като председател, SEBA ще търси лиценз за банков и инвестиционен дилър „за управление на търговия с криптовалутни инструменти и инвестиции за банки и квалифицирани инвеститори“.

Тя ще предлага и корпоративно финансиране, включително консултиране относно първични предлагания на койни, както и други криптовалутни и банкови услуги за традиционните корпоративни клиенти и за групите за криптовалути.

SEBA иска да преодолее пропастта между традиционното банкиране и новия свят на криптовалутите“, каза Буелер. „Извеждайки безопасността, прозрачността и доброто представяне като основни ценности, нашата амбиция е да станем пазарен лидер в сближаването на традиционните финанси с крипто-икономиката”.

Групата ще търси лиценз от швейцарския финансов надзорник FINMA. От своя страна, FINMA потвърди, че е в контакт със SEBA по въпроса.

Немалко банки вече виждат добри перспективи в блокчейн технологията, на която се базират криптовалутите – но се колебаят дали да навлязат в тази сфера, в която дългосрочната стойност все още не е доказана.

В Швейцария имаме ангажимент от страна на различни регулаторни органи за установяване на всеобхватна регулаторна среда за разработване на блокчейн и устойчивия и стабилен растеж на крипто-активите“, каза Ашхвинд. „Според него, това прави Швейцария идеалното място за стартиране на начинание като банката за криптовалути.

Сред инвеститорите в новото начинание са фондове от Швейцария и Сингапур, както и фирми от Швейцария, Сингапур, Малайзия, Китай и Хонг Конг.

Коментари по темата: „Бивши шефове на UBS създават крипто-банка”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    да изгради банка, предлагаща услуги, свързани с криптовалути

    Банкстери ще предлагат услуги ?!?

Коментар