STEM привлича момичетата, ако имат модел за подражание

Българските момичета на международната конференция на Microsoft в Атина, посветена на технологиите и изкуствения интелект

Петнадесет момичета от български училища участваха в първата международна Mircrosoft конференция, която цели да повиши информираността сред момичетата в гимназиална възраст относно значимостта и бъдещето на технологиите в областта на изкуствения интелект.

Събитието „Алис предвижда бъдещето – как изкуственият интелект може да повлияе начина, по който виждаме света“ се проведе в Атина и привлече над 160 участнички на възраст между 15 и 17 години от региона на Централна и Източна Европа. Основна тема в програмата беше насърчаване на интереса към кариера в т.нар. STEM дисциплини (наука, технологии, инженерство и математика).

Въпреки че технологиите се развиват и създават изключителни възможности за професионално развитие, едва 42% от момичетата заявяват, че обмислят кариера в STEM, сочат проучвания на Microsoft. 60% от респондентите смятат, че жените, работещи в областта на STEM, са дискриминирани, което частично обяснява негативната тенденция.

Друг ключов фактор за това дали момичетата проявяват интерес към STEM е наличието на модел за подражание. Изследване на Microsoft, публикувано през 2018 г., сочи, че броят на момичетата, които развиват интерес към STEM, почти се удвоява, когато имат модел за подражание – 26% от момичетата без ролеви модели отчитат интерес към STEM в сравнение с 41% от респондентите, които заявяват, че имат модел за подражание. Тенденцията се простира извън класната стая, като 51% от момичетата, които имат модел за подражание, обмислят бъдеща кариера в STEM.

Конференцията в Атина бе част от мащабна програма на Microsoft, която цели да даде възможност на младите момичета по-добре да разберат как изкуственият интелект (AI) влияе на настоящето и може да промени бъдещето чрез технологиите.

Microsoft се стреми да гарантира, че бъдещите поколения – от деца в начални училища до студенти – имат достъп до най-новите технологии и изграждат визия за по-добро бъдеще. В това отношение компанията си сътрудничи с министерствата на образованието в страните от Централна и Източна Европа.

Технологията – включително мобилни устройства и изчислителни облаци – промени фундаментално начина, по който консумираме новини, планираме деня си, общуваме, пазаруваме и взаимодействаме със семейството, приятелите и колегите си. Как ще изглежда нашият свят след 20 години?

Microsoft вярва, че изкуственият интелект ще ни помогне да направим повече с един от най-ценните ни активи: времето! До 2038 г. персоналните дигитални асистенти ще бъдат обучени, за да отговорят на нуждите ни, да ни помагат да управляваме графика си, да ни подготвят за срещи, да общуваме и да управляваме автомобили.

Извън влиянието на AI върху личния ни живот, съвременните технологии ще дадат възможност за прогресивен напредък в области като здравеопазване, селско стопанство, образование и транспорт. Това вече започва да е случва по впечатляващ начин, подчертаха от Microsoft.

Коментар